Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Na međunarodnim tržištima pale cijene nafte

Preuzmite sliku

Cijene nafte kliznule su danas na međunarodnim tržištima, nakon objave procjene Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će potražnja u razvijenim zemljama ove godine biti slabija zbog uporne inflacije.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je za 54 centa, na 81.84 dolara. Barelom se na američkom tržištu trgovalo po 50 centi nižoj cijeni, od 77.52 dolara.

IEA je u srijedu snizila procjenu rasta potražnje za naftom u 2024. godini za 140 hiljade barela dnevno, na 1.1 milion barela dnevno, uglavnom kao razlog navodeći slabu potražnju u razvijenim zemljama OECD-a. Potražnja za naftom u tim se zemljama smanjila u prvom tromjesečju ove godine, dodala je IEA.

Potpora cijenama stigla je od pada američkih zaliha sirove nafte u prošloj sedmici za 3.1 miliona barela. Rafinerije povećavaju volumen prerade kako bi zadovoljile povećanu potražnju za gorivom pred vrhunac ljetne sezone vožnje na sjevernoj polutci.

Zalihe benzina pale su za 1.27 miliona barela, a derivata su porasle za 673 hiljade barela.

Službeni podaci američke vlade o stanju zaliha bit će objavljeno kasnije u srijedu, a vjerovatno će potvrditi pad zaliha sirove nafte.

Podaci o indeksu potrošačkih cijena u SAD-u (CPI) će biti objavljeni kasnije u srijedu i trebali bi dati jasniju naznaku može li središnja američka banka Fed smanjiti kamatne stope, što bi moglo potaknuti gospodarstvo i potražnju za gorivima.

Cijenama nafte nešto je pomogao slabiji američki dolar. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,