Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sa tržišta povučena opasna dječija bicikla (FOTO)

Preuzmite sliku

Agencija za nadzor nad tržištem BiH povukla je sa tržišta dječija bicikla jer predstavljaju opasnost, zbog neispunjavanja sigurnosnih zahtjeva, javlja Tuzlanski.ba.

Radi se o dvije vrste proizvoda iz Kine: Dječiji bicikl ZX-117 čiji je uvoznik PENNY plus d.o.o. Sarajevo, Igmanska bb, Vogošća i  dječiji bicikl BMX LM Super Star, uvoznik Ekro-promet d.o.o. Brčko, tržnica „Arizona“.

Predstavljaju ozbiljan rizik od ozljede jer postoje oštri rubovi na zaštitniku lanca, vijcima, kočnicama i pomoćnom sjedištu, sila kočenja je ispod minimalno dozvoljene vrijednosti,  bicikl ne posjeduje nožnu kočnicu, krajevi ručki upravljača imaju prečnik manji od propisanih 40 mm, razmak između osa pomoćnih točkova i ose zadnjeg točka je manji od propisanih 175 mm,  bicikl nije označen u skladu sa zahtjevima propisanim u normi i uputstvo za upotrebu nije priloženo uz bicikl.

Nadležna tržišna inspekcija je naložila mjere povlačenja proizvoda sa tržišta, povrata od potrošača i informisanja potrošača o riziku i načinu povrata proizvoda

Preporučuje se potrošačima koji su kupili navedeni bicikl, da isti odmah prestanu upotrebljavati i da ga vrate uvozniku ili trgovini maloprodaje gdje su ga kupili. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,