Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sa hrvatske granice vraćeni proizvodi iz BiH zbog povećanog prisustva akrilamida

Preuzmite sliku

Sa hrvatske granice je u posljednjih mjesec dana vraćeno nekoliko pošiljki keksa i krekera proizvođača konditorskih proizvoda iz BiH zbog prekomjernog prisustva akrilamida, rekao je pomoćnik direktora Agencije za bezbjednost hrane BiH Drago Sando.

Sando je rekao novinarima u Sarajevu da je, laboratorijskim ispitivanjem nekih pošiljki iz BiH, utvrđeno da je sadržaj akrilamida bio povećan u odnosu na preporučene količine koje iznose 500 mikrograma po kilogramu.

Prema njegovim riječima, sadržaj akrilamida u proizvodima nije zakonski regulisan ni u Evropi, ni u BiH, nego se samo koriste preporuke Evropskog autoriteta za hranu.

Sando nije želio da saopšti o kojoj količini vraćenih proizvoda je riječ i kojih kompanija, ali je naglasio da će ova hrana biti uništena u prisustvu nadležnog inspektora.

On je istakao da je, zbog učestalih situacija vraćanja pošiljki konditora iz BiH sa povećanim sadržajem akrilamida, Agencija za bezbjednost hrane BiH u saradnji sa Spoljnotrgovinskom komorom /STK/ danas organizovala radni sastanak sa proizvođačima konditorskih proizvoda i peciva iz BiH.

“Cilj sastanka je da subjekti u poslovanju sa hranom u BiH koji se bave ovim vidom proizvodnje preduzmu sve neophodne mjere da u svom proizvodnom procesu svedu na minimum sadržaj akrilamida, da provjeravaju njegovo prisustvo putem svog sistema samokontrole. Odgovornost za stavljanje proizvoda na tržište isključivo je na subjektu u poslovanju sa hranom, u ovom slučaju sa proizvođačima konditora, čipseva, krekera”, naglasio je Sando.

On je naveo da je Evropska komisija donijela uredbu koja se odnosi na akrilamid, ali da ni ona nije odredila limite, već se bazira na preporukama Evropskog autoriteta za hranu.

Prema njegovim riječima, Agencija za bezbjednost hrane BiH pokrenuće aktivnosti da ove preporuke budu uvrštene u zakonodavstvo BiH kako bi bilo zaštićeno i domaće tržište.

Direktor Sektora privrede u STK BiH Ognjenka Lalović rekla je da je važno da privredni subjekti budu upoznati sa preporukama radi plasiranja njihovih proizvoda kako bi bile izbjegnuti eventualni problemi u budućnosti.

Ona je istakla da je BiH u velikom deficitu kad je riječ o spoljnotrgovinskoj razmjeni konditorskih proizvoda i da, ako se želi poboljšati taj položaj, moraju biti poštovane sve doredbe.

“Izvoz konditorskih proizvoda iz BiH za 10 mjeseci ove godine bio je vrijedan 23 miliona KM, a uvoz 232 miliona KM”, navela je Lalovićeva.

Povoljni uslovi za nastajanje akrilamida su visoka temperatura i niska vlažnost, a reakcija se prvenstveno odvija na površini zagrijavane namirnice.

Što je pržena namirnica tamnija /zagorio tost, tamniji čips/ veća je koncentracija akrilamida.

Na osnovu studija na životinjama, potvrđeni su zaključci prethodnih procjena da prisustvo akrilamida u hrani može da poveća rizik od razvoja raka kod ljudi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje