Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

RMU Banovići: Zabilježena najveća mjesečna proizvodnja uglja u poslijeratnom periodu

Preuzmite sliku

U mjesecu novembru znatno prebačeni mjesečni plan proizvodnje uglja i otkrivke, navode u svom saopćenju iz RMU ‘Banovići’.

Rudari rudnika Banovići svoj ovogodišnji praznik dočekuju u dobrom raspoloženju, jer su u prethodnom mjesecu uspijeli „oboriti rekord“ i zabilježiti najveću mjesečnu proizvodnju uglja u poslijeratnom periodu.U mjesecu novembru proizvedeno je 183.893 tona separisanog uglja, što je preko 25% više od planom predviđenih količina. Pomenuti rezultati još su značajniji uzme li se u obzir da su mjesečni planovi već unaprijed postavljeni veoma visoko.

Postignuti rezultat u proizvodnji, kao što je i spomenuto, najbolji je poslijeratni mjesečni rezultat Rudnika.

Proizvodnja uglja u novembru prošle godine takođe je bila iznad plana, a ovogodišnja novembarska proizvodnja je za čak 20% veća od prošlogodišnje, što je još jedan znak kontinuiranog napretka.

Izvanredne rezultate na proizvodnji uglja, pratila je i realizacija otkrivke pa je u mjesecu novembru proizvedeno 121% metara kubnih čvrste mase, 21% više u odnosu na plan.

Uprkos složenom stanju i teškoj situaciji koja je posljednjih mjeseci posebno istaknuta kada je pitanju ovaj Rudnik, radnici su i u takvim uslovima sproveli planirane aktivnosti i svoju energiju usmjerili na ono što je najbitnije, a to je proizvodnja uglja.

I pored ograničavajućih faktora koji su uticali na proizvodnju uglja tokom cijele godine, kraj godine donio je stabilizaciju a samim tim i dobre rezultate koji su jasni indikatori za još jednu uspiješnu godinu i lidersku poziciju rudnika Banovićiu ovoj oblasti.

Dobri poslovni rezultati nisu slučajni, prethodila im je temeljna priprema, dobra organizacija kao i povoljni vremenski uslovi za ovo doba godine.

Naradne sedmice počinje montaža drobilica na Površinskom kopu ‘Turija’, investicija vrijedna preko 10.5 miliona KM

Izgradnja transportnog sistema za odvoz jalovine na površinskom kopu “Turija” rudnika Banovići, u završnoj je fazi. Obzirom da je odrađen veliki dio posla i da su ispunjeni svi uslovi slijedeće sedmice najavljena je montaža drobilica, investicije vrijedne preko 10.5 miliona KM. Ugradnjom drobilica izgradnja transportnog sisitema biće dobrim dijelom završena, a njegovim puštanjem u rad Rudniku će biti znatno olakšan rad na odvozu jalovine, a samim tim i na proizvodnji uglja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje