Četvrtak, 2. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Raste cijena nafte na svjetskom tržištu

Preuzmite sliku

Cijene nafte poskočile u srijedu na međunarodnim tržištima nadomak 107 dolara (skoro 200 KM) potaknute zabrinutošću za opskrbu nakon ukrajinske blokade dijela isporuka ruskog plina u Evropu i intenzivnih pregovora u EU o embargu na rusku naftu.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla za 4,50 dolara (oko 9 KM) u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 106,96 dolara. (blizu 200 KM). J

učer je zaključila trgovinu u minusu 3,48 dolara (oko 8 KM). Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 4,64 dolara višoj cijeni, od 104,04 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 3,33 dolara.

Tržišta je jučer pritisnula zabrinutost za potražnju zbog lockdowna u Kini i pojačanih rizika recesije. Raspoloženje je prigušio i jači dolar, koji naftu poskupljuje za kupce s drugim valutama, što koči potražnju.

Danas se fokus preusmjerio na znatno smanjenu opskrbu Evrope ruskim plinom nakon što je Kijev blokirao glavnu tranzitnu rutu, optuživši ruske snage da plin usmjeravaju pobunjenom Luhansku. Dokaze nisu naveli. To je prvi puta od početka ruske invazije da je izvoz preko Ukrajine ograničen.

Mislim da utjecaj poremećaja u opskrbi plinom u Ukrajini kontinuirano jača”, rekao je Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Trgovce brine i prijedlog Evropske komisije o embargu na rusku naftu, koji bi, kažu analitičari, dodatno zaoštrio stanje na tržištu i promijenio trgovinske tokove. Glasovanje o prijedlogu koji moraju poduprijeti sve članice EU-a odgođeno je zbog žestokog protivljenja Mađarske.

Opskrba je izazivala zabrinutost i prije ruske invazije na Ukrajinu, a proizvođači su među razlozima isticali neadekvatna ulaganja. Ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata naglasio je u utorak taj problem.

Investitori će pozorno proučiti i podatke o inflaciji u SAD-u u potrazi za mogućim poticajima za eventualne agresivnije poteze središnje banke u borbi protiv visoke inflacije. Očekuju i podatke vlade u Washingtonu o zalihama u prošloj sedmici, analitičari očekuju da će izvješće ministarstva energetike pokazati mali pad zaliha sirove nafte. Jučerašnje izvješće Američkog instituta za naftu pokazalo je da su zalihe porasle.

U odvojenom je izvješću Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u utorak stajao 108,18 dolara, što znači da je pojeftinio čak 4,30 dolara u odnosu na prethodni radni dan. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,