Ponedjeljak, 24. Juni 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Rast vrijednosti dolara na međunarodnim tržištima

Vrijednost dolara se na međunarodnim tržištima povećala, te trenutno ima najviši nivo u zadnja dva mjeseca prema košarici valuta, pri čemu je australski dolar dodatno ojačao prema američkom zbog očekivanja napretka u američko-kineskim pregovorima o trgovini.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je u takvom ozračju iznosio 96,986 bodova, što znači da je ostao više-manje nepromijenjen u usporedbi s prethodnim zatvaranjem i nadomak najviših razina od sredine decembra od 97,117 bodova, koliko je u jednom trenutku dosegnuo u trgovanju dan ranije.

Slabi pokazatelji iz evropske privrede izazivaju pritiske na slabljenje eura, kojem se cijena tako zadržala nedaleko najnižeg nivoa u dva i pol mjeseca od 1,1267 dolara, na koje se u jednom trenutku spustila dan ranije.

Jačanje dolara se pripisuje oprezu investitora 

Dobro je na tržištima primljena vijest o postignutom određenom dogovoru američkih zakonodavaca vezano za finansiranje koji bi mogao pomoći da se izbjegne novi krug djelomične blokade rada američkih državnih službi.

U proteklih godinu dana finansijska su tržišta potresale napetosti na planu trgovine, s tim da su globalnu poslovnu klimu pogodile vijesti o posustajanju fabričkih aktivnosti i usporavanju privrednog rasta. Jačanje dolara proteklih se dana pripisuje i pojačanom oprezu investitora u vezi izgleda za njegove najveće konkurente, ponajprije euro i britansku funtu.

Funtom se jutros trgovalo po više-manje nepromijenjenom tečaju u usporedbi s prethodnim zatvaranjem, po 1,2878 dolara, uoči obraćanja britanske premijerke Therese May tamošnjim parlamentarcima. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,