Četvrtak, 2. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rast broja zaposlenih veći za 12 posto u preduzećima koja su koristila podsticaje

Preuzmite sliku

Rast broja zaposlenih veći je za 2,6 osoba ili 12 posto u preduzećima koja su koristila podsticaje u odnosu na ona koja nisu. U programu subvencija putem grant sredstava povećanje je oko 1,7 zaposlenih.

Ovo je navedeno u informaciji o rezultatima ekonometrijske evaluacije programa podrške sektoru poduzetništva koji je u periodu 2009.-2015. godine provodilo Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, koju je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici usvojila Vlada FBiH.

Ovo ministarstvo Vlada je zadužila da u budućem kreiranju i provođenju politika podrške razvoju male privrede primijeni preporuke ekonometrijske ocjene programa podrške preduzećima.

U razvoju poduzetništva i malih i srednjih preduzeća (MSP) u Federaciji BiH vodeća uloga pripada Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta, koje je zaduženo za provođenje projekta razvoja malog i srednjeg poduzetništva u FBiH u periodu od 2009. do 2018. godine.

Od 2009. do 2015. godine FMRPO je realiziralo ukupno 39 projekata, putem kojih su plasirana grant sredstva za podršku poduzetništvu čiji korisnici su bila preduzeća registrirana kao d.o.o. ili d.d.. Pored toga, u ovom periodu ovo ministarstvo je, u saradnji s Razvojnom bankom FBiH, realiziralo program kreditiranja preduzeća u FBiH.

Istraživanjem je obuhvaćeno ukupno 3.614 prijava koje su u ovom periodu podnijela preduzeća. Od tog broja odobreno je ukupno 1.107 prijava (30,63 posto), i to 982 prijave za grant sredstva i 125 za kreditna sredstva.

Rast prihoda od prodaje veći je za 13 posto u preduzećima koja su koristila podsticaje, što znači da su preduzeća uspjela transformirati povećanu količinu rada u odgovarajući proporcionalni rast proizvodnje i prodaje.

Prema ovim pokazateljima može biti ocijenjeno da je program podrške učinkovit i da ima pozitivan efekt na rast preduzeća kroz povećanje zaposlenosti, navode iz Ureda Vlade FBiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,