Petak, 3. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Radnici tvrde: INA-MOL uništava Energopetrol, do sada 200 radnika dobilo otkaz

Preuzmite sliku

Otkako je mađarsko-hrvatski naftni konzorcij INA-MOL postao većinski vlasnik bosanskohercegovačkog Energopetrola više od 200 ljudi je dobilo otkaz, piše bh. novinska agencija Patria.

Veleprodaja Energopetrola više ne radi, a plate radnicima na benzinskim pumpama sa 1.400 smanjene su na 600 KM. No, to nije sve. Dobro upućeni izvori iz ove kompanije otkrivaju da Uprava planira oko 60 novih otkaza, a one koji ostaju menadžment ucjenjuje na način „prihvati naša pravila igre ili idi.“

Vlasniku niko ne može zabraniti da otpušta radnike – kaže sagovornik Patrie i dodaje da je sporan način kako se novi vlasnik postavlja prema radnicima.

Ljude iz Sarajeva šalju u radne jedinice u Tuzlu ili druge udaljene gradove. Na taj način vrše pritisak da radnici sami daju otkaz. Radnici koji su 20 i više godina radili u Energopetrolu sada šalju na benzinske pumpe koje su određene za gašenje pa i radnici na taj način završe na ulici – kaže izvor Patrie.

Ulazak konzorcija INA-MOL u BiH dočekan je sa velikim optimizmom, očekivanjima za nova ulaganja i novim radnim mjestima. No desilo se upravo suprotno.

Novinska agencija Patria uskoro će objaviti priču o 200 tužbi koje su radnici Energopetrola podigli protiv ove kompanije, kršenju ugovora o radu, mobingu novog vlasnika nad radnicima, nepotizmu u kompaniji, prekomjernom radu radnika…

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,