Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Proskurjakova: Raskid aranžmana sa MMF-om ugrozio bi reformske procese

Preuzmite sliku

Direktorica Svjetske banke u BiH Tatjana Proskurjakova upozorila je da će, ako dođe do raskida aranžmana BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), to značiti da su ugroženi reformski procesi u BiH.

Ona je precizirala da nema mehaničke veze između eventualnog raskidanja aranžmana i reformi koje se implementiraju uz podršku Svjetske banke, ali da bi raskid bio indikator da se same reforme nalaze u krizi.

“Ako dođe do zastoja u realizaciji aranžmana sa MMF-om, to se neće odmah odraziti na naše programe, jer nisu uporedno zavisni jedni od drugih. Ali, ako bi aranžman propao, to bi bio znak da su reforme stale, a to bi se onda moglo odraziti na naše programe”, rekla je Proskurjakova za “Nezavisne novine”.

Ona je navela da se trenutno pregovara o programu podrške budžetu od 80 miliona dolara koji će Upravnom odboru Svjetske banke biti prezentovan krajem marta, a čiji je cilj da podrži politike i institucionalne napore ka jačanju srednjoročnog transparentnijeg upravljanja aktivom i pasivom u javnim finansijama.

Proskurjakova je navela da su u pripremi i projekti reforme zdravstvenog sektora, modernizacije “Željeznica Republike Srpske”, jačanja bankarskog sektora i stvaranje uslova za bolje poslovanje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje