Srijeda, 1. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pripremite se za intervju: Ovo su pitanja koja će vam postaviti na razgovoru za posao

Preuzmite sliku

Većina kandidata priznaje da im osjećanja idu od blage nervoze do totalne panike pred razgovor za posao. Preporučuje se da se pripremite za intervju.

Eksperti preporučuju da posvetite najmanje tri sata pripremajući se za svaki intervju. Treba da pripremite odgovore na najčešća pitanja na intervjuu i da ih uvježbate izgovarajući ih glasno.

Također, treba da znate nesto o kompaniji kod koje se prijavljujete kao i da pripremite nekoliko pitanja za poslodavca. Tako ćete staviti do znanja da ste zaista zainteresovani za kompaniju i posao koji Vam se nudi. Ne dozvolite sebi da zakasnite na intervju jer neodgovornost prema sebi danas znači i neodgovornost prema kompaniji i postavljenim zadacima sutra. Iako su poslodavci različiti i pitanja se razlikuju u zavisnosti od djelatnosti kompanije, postoje neka standardna pitanja na koja treba imati pripremljen odgovor.

Pitanja su sljedeća:

Zašto da Vas zaposlimo?

Izdvojite se iz mase ističući kvalitete koji su specifični samo za Vas. Kratko i sažeto ispričajte Vaše prednosti, kvalifikacije i kako mozete doprinjeti kompaniji.

Zašto želite da radite ovdje?

Ovo pitanje je način na koji poslodavci provjeravaju da li ste uradili “domaći”. Nemojte ići na razgovor za posao ukoliko nemate osnovne podatke o kompaniji i tome čime se bavi. Ako imate odgovor na ovo pitanje pokažite inicijativu i pokažite kako Vaše kvalifikacije i iskustvo odgovaraju potrebama kompanije.

Koje su Vaše slabosti?

Ovo pitanje je popularno među poslodavcima, a namjera im je da saznaju kako rješavate izazove. Bitno je da imenujete slabosti i da obrazložite sta ste uradili da biste je prevazišli. Npr. „imao sam problem sa organizacijom vremena, ali sada koristim rokovnik koji mi veoma pomaže u tome“.

Zasto ste napustili prethodni posao?

Nikad ne govorite ružno bivsem šefu. Ostanite pozitivni i pričajte o Vašoj želji za daljim razvojem. Tako ćete ostaviti utisak proakativne osobe koja prihvata odgovornost i izazove.

Opišite mi neku problematičnu situaciju i kako ste je riješili?

Poslodavac želi da vidi da ste sposobni da razmisljate u kritičnim situacijama i da stvarate rješenja, bez obzira o kakvom se problemu radilo. Pokažite korake koje ste preduzeli da biste izmjenili prioritete.  To će pokazati poslodavcu da ste odgovorni i da ste sposobni da sami rješavate situacije.

Na koja dostignuća ste ponosni?

Izaberite dostignuće koje je povezano sa poslom. Mislite o kvalitetima koji su potrebni kompaniji, možete navesti uspjehe tokom školovanja. Osmislite primjer koji pokazuje da Vi odgovarate potrebama kompanije.

Koja su Vaša očekivanja vezana za platu?

Ovo je jedno od najtežih pitanja, pogotovu za osobe sa malo radnog iskustva. Prije odlaska na razgovor raspitajte se o prosjeku i rasponu plata u toj oblasti kako biste imali predstavu o kojoj sumi je riječ. Izbjegavajte da pričate o plati prije nego što dobijete ponudu za posao. Pokažite da ćete biti otvoreni za pošten dogovor kada za to dodje vrijeme. Ako poslodavac insistira na odgovoru, nemojte davati konkretnu cifru, već dajte opseg u okviru kojeg ste spremni da razgovarate.

Recite mi nešto o sebi?

Ponekad i najobičnije pitanje može biti i najteže. Ovo najstarije od svih pitanja nije poziv za razgovor o Vašem teškom djetinjstvu ili kako ste bili najbolji sportista u osnovnoj školi. Ono predstavlja zahjtev da opišete šta je to što Vi možete ponuditi kompaniji.

Fokusirajte se na:

– ključne zadatke koje ste imali na prethodnim poslovima;
– sposobnosti koje ste ispoljili na tim zadacima;
– kako sve to utiče na posao za koji se prijavljujete.

Cilj nije da ponovite Vaš CV jer ga poslodavac već ima. Naglasite kako ste došli do toga da ste zainteresovani za posao za koji konkurišete i kako ste zbog tih dostignuća Vi odgovarajući kandidat. (Posao.ba/Inter-caffe)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje