Utorak, 19. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Preživljavanje u BiH od prvog do prvog: Uvijek potrošim više nego što dobijem (VIDEO)

Preuzmite sliku

Za račune prvog u mjesecu novca mora biti, a za ostalo ako ostane. Mjesečne režije uključujući struju, vodu, telefon, kablovsku i internet građane koštaju oko 300 KM. Zimi su zbog grijanja ti izdaci i veći, pa malo od plaće ostane za druge potrebe.

– Kupim osnovno, za kuće… Ono što ne moram to ne kupujem – jedan je od komentara anketiranih građana Sarajeva.

– Bez 400 KM se ne uputim da platim samo račune. Uvijek potrošim više nego što dobijem – dodala je jedna Sarajka.

Plaće u Bosni i Hercegovini

Potrošačka korpa dva puta veća od prosječne plaće!
Kako vi preživljavate od prvog do prvog?

Gepostet von NOVA BH am Montag, 19. August 2019

Krediti su prva opcija za kojom posežu građani zbog nemogućnosti da podmire čak i osnovne životne potrebe. Preživjeti sa prosječnom platom od 910 KM prava je umjetnost, kažu to i u Banjaluci gdje građani izdvajaju nekoliko stotina maraka za račune.

– Može se preživjeti sa tom platom… Pet dana… – realan je bio jedan Banjalučanin.

Potrošačka korpa u Republici Srpskoj je oko 1.980 KM, što znači da građani sa prosječnom plaćom mogu podmiriti tek polovinu njenog iznosa.

– Realno bi bilo kada bi prosječna plaća mogla da bude jednaka potrošačkoj korpi, ali to kod nas trenutno nije moguće. Dokle god se ekonomska moć u granama koje stvaraju novu vrijednost ne popravi, to sigurno da nema izgleda da bude bolje – rekao je Dragovan Petrović, iz Pokreta potrošača Republike Srpske.

Sindikalna potrošačka korpa u Federaciji BiH početkom ove godine je iznosila 2.020 KM, pa ne čudi što građani u Sarajevu kao i u Banjaluci kažu da samo oni znaju kako preživljavaju. (Tuzlanski.ba/Video: Nova BH)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje