Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Potrošačke cijene u BiH porasle za četiri posto na godišnjem nivou

Preuzmite sliku

Potrošačke cijene u Bosni i Hercegovini u julu 2023. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine u prosjeku su više za četiri posto, dok su u odnosu na juni ove godine u prosjeku zabilježile pad za 0,2 posto, prenosi Anadolu.

Agencija za statistiku BiH objavila je u srijedu da je nivo cijena u julu 2023. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine viši za četiri posto.

U odnosu na prošlu godinu, prosječni rast cijena zabilježen je u odjeljcima hrana i bezalkoholna pića (8,7 posto), alkoholna pića i duhan za (4,4 posto), stanovanje i režijski izdaci (7,6 posto), namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće (8,7 posto), zdravstvo (3,1), komunikacije (1,8 posto), rekreacija i kultura (6,8 posto), obrazovanje (2,3 posto), restorani i hoteli (7,7 posto) te ostala dobra i usluge za 9,8. Prosječni pad cijena je zabilježen u odjeljcima odjeća i obuća za 5,1 posto i prevoz za 13,2 posto.

Kada je riječ o poskupljenjima u julu u odnosu na juni ove godine, zabilježen je rast cijena alkoholnih pića i duhana za 0,1 posto.

Cijene u segmentu zdravstva povećane su za 0,2 posto, prevoza za 1,1 posto, komunikacija za 0,4 posto, rekreacije i kulture za 1,5 posto. Cijene u restoranima i hotelima porasle su za 0,3 posto.

U segmentu hrana i bezalkoholna pića u julu je u odnosu na juni ove godine u prosjeku zabilježen pad cijena od 0,9 posto. Cijene odjeće i obuće manje su za 4,4 posto. U segmentu stanovanje i režijski izdaci cijene su manje za 0,2 posto.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje