Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Poslije ratnih razaranja: U ovoj zemlji grade metropolu poput Dubaija, vrijednu 15 milijardi dolara

Preuzmite sliku

Šri Lanka gradi metropolu koja je veličine kao centralni London i koja će parirati sličnim gradovima kao što su Hong Kong, Dubai i Singapur. Port Siti trebao bi biti završen do 2041. godine, a projekt bi na kraju mogao koštati 15 milijardi dolara.

Šri Lanka će iskoristiti kinesku investiciju od 1,4 milijarde dolara za početak projekta izgradnje grada na teritoriju od 665 ari.

Prije deset godina ideja o gradu Šri Lanke koji bi konkurirao vodećim finansijskim centrima u svijetu djelovala je kao nemoguća misija. Od 1983. do 2009. godine naciju je opustošio građanski rat između vojske i pobunjeničke grupe pod nazivom ”Tamilski tigrovi”. Na kraju sukoba stotine hiljada civila je ubijeno, a grad je potrošio više od 200 milijardi dolara na troškovima rata.

Manje od deset godina kasnije nacija je izradila plan za dovođenje posla i ekonomskih mogućnosti u glavni grad Kolombo.

Prva faza je počela, a u njoj radnici koriste bagere za sakupljanje pijeska s dna okeana, prenosi Telegraf.

Investitor projekta ”Kina Harbour inžinjering” kompanija planira dodati 65 miliona kubnih metara pijeska duž obale.

Grupe za zaštitu životne sredine izazvale su zabrinutost zbog uništavanja vodenog života, što bi moglo utjecati na život lokalnih ribara. Međutim, investitori tvrde da kopanje ne predstavlja nikakvu prijetnju.

Investitor je dobio dozvolu koja mu je omogućila da se kreće pet kilometara od obale i samo na dubinama od 15 metara ili ispod. Zabranjeno im je da kopaju u blizini grebenskih staništa ili ribolovnog područja.

Budući finansijski grad posjedovat će poslovni prostor, tržni centar i kulturni park. Također, postojat će prostor i za javni park, kao i dio za rekreaciju i vodeni sport.

Očekuje se da će novi grad biti dom za oko 80.000 stanovnika i da će moći primiti do 250.000 dnevnih putnika. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,