Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Parlamentarci ne rade ali putuju: Za aviokarte 400.000 KM

Preuzmite sliku

Državni parlamentarci u jednom četverogodišnjem mandatu potroše na službena putovanja skoro milion maraka iz budžeta, a od tog iznosa najveći dio odnosi se na put u inozemstvo.  

Mada Parlament BiH nije održao nijednu sjednicu nakon prošlogodišnjih izbora, to nije smetnja da parlamentarci obilaze razne destinacije i o trošku države upoznaju nove zemlje i ljude.

Da će tako biti i u narednom periodu, govori i plan javnih nabavki Sekretarijata Parlamentarne skupštine BiH, prema kojem je predviđeno da se u ovoj godini izdvoji 400.000 KM za aviokarte.

  • Ovaj iznos, predviđen za karte, govori o obimu planiranih putovanja. Očigledno se nije računalo na njihov manji broj, uprkos tome što smo u ovoj godini, zahvaljajući neradu kolegija oba doma Parlamenta, uspjeli prokockati učešće u radu Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, jer nismo u predviđenom roku imenovali delegaciju koja bi nas predstavljala u tom važnom tijelu.

    Da Parlament BiH ne mora ni raditi, ali da se trošenje novca itekako namjerava, pokazuje i plan o potrošnji 100.000 KM za usluge hotelskog smještaja za parlamentarce, kao i 70.000 KM za ugostiteljske usluge za delegacije i goste Parlamenta BiH.

    Radilo se, ne radilo – internet, očigledno, mora raditi pa je za te usluge predviđeno da se potroši 40.000 KM. Ove godine probat će se sklopiti i ugovor o nabavci tonera u vrijednosti od 80.000 KM nakon što je u vezi s ovom nabavkom još prije skoro četiri godine pokrenut i upravni spor, a postupak tri puta u muđevremenu otkazivan. (Avaz.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,