Srijeda, 26. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ova dobna skupina prima najnižu penziju u Njemačkoj

Preuzmite sliku

Pitate li se i vi kolika će vam biti penzija u starosti? Nažalost, na ovo se ne može dati općenit odgovor.

Na tačan iznos penzije u Njemačkoj utječe mnogo različitih uzročnika, ali, ljudi u Njemačkoj moraju posebno paziti na svoje financije kako stare, piše Fenix-magazin.

Bez obzira na aktualne rasprave, mnoge muči pitanje koliko će zapravo novca dobiti u penziji. I zapitajte se je li vaše godište jedno od onih koji će primati najnižu ili najvišu penziju u Njemačkoj. No, kojoj dobnoj skupini ne ide tako dobro u financijskom smislu kako stari?

Analiza podataka Njemačkog zavoda za penzijsko osiguranje (DRV) omogućuje poređenje današnje prosječne penzije s penzijom prijašnjih godina. Za to se razmatra penzija prosječnog primatelja penzije i utvrđuje omjer prema njegovim prethodnim primanjima.

Rezultat analize je pokazao:

1957. godine penzioneri su nakon 45 godina staža dobili penziju koja je iznosila 57,3 posto prosječne plate. Za primatelje penzija koji su otišli u penziju 1977. taj se udio čak popeo na 59,5 posto.

No, penzioneri koji su otišli u penziju 2015. godine dobili su penzije koje iznose samo 47,7 posto prosječne plate. To znači da primaju najnižu penziju u Njemačkoj u odnosu na ostale, navode njemački mediji.

Izračun Zavoda za statistiku pokazuje da više od 42,3 posto penzionera u Njemačkoj ima neto prihod manji od 1.250 eura mjesečno.

Otprilike četvrtina primatelja penzije (26,4 posto) prima manje od 1.000 eura mjesečno. Ovako niske penzije posebno pogađaju žene, kojih više od 53,5 posto, dakle više nego svaki drugi penzioner, prima manje od 1.250 eura mjesečno.

Za muškarce taj udio iznosi 28,2 posto. Prema pisanju njemačkih medija, prosječna bruto penzija u 2022. iznosila je 1.728 eura za muškarce i 1.316 eura za žene.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,