Četvrtak, 16. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Otvoren sajam „Energa 2014“: Bosnu i Hercegovina uskoro u realizaciji strateških energetskih projekata (FOTO)

Preuzmite sliku

Međunarodni specijalizirani sajam energetike “Energa 2014“ koji će se u Tuzli održati u periodu od 10.-13. juna/lipnja 2014. godine, danas je svečano otvoren.

Dva značajna događaja vezana za energetski sektor u cijeloj regiji, sajam i konferencija „Energa“, koja će biti otvorena večeras u 19.30 h, već četvrtu godinu privlače veliku pozornost privrednika, energetskih stručnjaka i predstavnika svih nivoa vlasti.

Čast mi je i zadovljstvo što sam već četvrtu godinu na Sajmu Energa koji svake godine dobija na značaju i kvalitetu te predstavlja jedan od najznačajnih skupova ovog tipa u regiji. Ovu činjenicu potvrđuje i veliki broj prisutnih učesnika i gostiju. Sajam je veliki događaj ne samo za Tuzlu već i za Bosnu i Hercegovinu i na tome se trebamo zahvaliti organizatorima Sajma koji uspijevaju organizovati jedan ovakav događaj uprkos brojnim problemima sa kojima se sureću – rekao je Nermin Nikšić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine koji je proglasio svečano otvoren 4. Međunarodni sajam energetike ENERGA 2014, naglasivši u svom izlaganju da Bosnu i Hercegovonu u narednom periodu očekuje realizacija strateških projekata u energetskom sektoru, od koji će u budućnosti cjelokupno bh. društvo imati višesturku korist.

Posebnost jedinstvenost specijaliziranog sajma energetike u regiji ogleda se u programskom konceptu po kojem je organizovan. Vanjsko-trgovinska komora Bosne i Hercegovine od početka ovog projekta daje punu podršku Sajmu zbog potpune opravdanosti naglašavanja važnosti energetskog sektora BiH putem ovakvih prezentacijskih formi kakve su Sajam i Konferencija ENERGA.

– Energetski potencijal je među najvećim, ali još uvijek nedovoljno iskorištenim prirodnim bogastvom naše države. BiH nastoji iskoristiti sve prednosti koje nude obnovljivi izvori energije o čemu svjedoče brojni primjeri projekata i gradnje, posebno solarnih elektrana. Investiranje u obnovljive izvore energije daju BiH u perspektivi veliku šansu koje će implicirati dalji razvoj industrijske proizvodnje i međunarodnog povezivanja i saradnje – rekao je Momir Tošić, direktor Makroenergetskog sektora Vanjsko-trgovinske komore BiH, inače partnera Sajma.

U proteklim godinama sajam „Energa“ se potvrdio kao uspješan i atraktivan međunarodni sajam energetike i kao jedna od važnih i uspješnih poslovnih manifestacija u oblasti energetike u Bosni i Hercegovini i regiji.

Uvjereni smo da će pripremljeni programski sadržaji ovogodišnjeg Sajma i Konferencije ENERGA predstavljati korisne i atraktivne događaje koji će okupiti i pobuditi pažnju mnogobrojnih sudionika iz biznisa i nauke, direktno ili indirektno povezanih sa energetskim sektorom – rekao je Zlatko Alidžanović, predsjednik Uprave Tuzlanskog sajma.

Ovogodišnji sajam okupio je 28 izlagača koji predstavljaju više od 60 privrednih subjekta koji dolaze iz osam zemalja užeg i šireg regiona. Riječ je o uglednim domaćim i stranim institucijama iz oblasti energetskih sektora: energetike uopće, rudarstva prateće industrije, proizvođača električne energije iz fosilnih i obnovljivih energetskih izvora, do proizvođača savremenih energetski efikasnih materijala koji će prezentirati raznovrsna istraživačka, prirodna dostignuća, ali i dati mogućnost različitih oblika poslovne saradnje.

U prigodnom muzičkom programu na svečanom otvaranju 4. Međunarodnog sajma energetike nastupili su učenici Sredne Muzičke škole Tuzla.

Sajamski dio postavljen je u SKPC Mejdan, a prva dana vrata sajma su otvorena samo za poslovne posjete. Posjete i za građanstvo su predviđene 12. i 13. juna, a sav prihod od prodatih ulaznica će bit doniran u humanitarne svrhe. Radno vrijeme Sajma je od 10 do 18 sati, a posljednjeg dana do 14 sati.

Stručni prateći sadržaj Sajma, trodnevna Međunarodna konferencija „Energa“ odvijat će se od 10.-12. juna u kongresnim prostorima Hotela Tuzla.

Partneri sajma su Vanjskotrgovinska komora BiH, Općina Tuzla, Vlada Tuzlanskog kantona i Rudarski institut Tuzla. Pokrovitelj sajma je Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH.

Pokrovitelj konferencije je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, suorganizator USAID-Firma projekt, a sponzori UNDP i Schneider Electric. (Promus media – PR Tiim „Sajma i Konferencije Energa 2014“.)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,