Utorak, 30. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Otvoren 50. međunarodni sajam šljive, poljoprivredne i prehrambene industrije u Gradačcu

Preuzmite sliku

Presijecanjem vrpce danas je u Gradačcu otvoren jubilarni 50. međunarodni sajam šljive, poljoprivredne i prehrambene industrije koji okuplja 300 izlagača iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Turske, Francuske i Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu.

Organizator tradicionalne i respektabilne manifestacije je Turistička zajednica Grada Gradačac uz mnogobrojne partnere i sponzore. U sklopu manifestacije kao podsajamska aktivnost održat će se i 6. međunarodni sajam pčelarstva.

Jubilarni Sajam šljive otvorio je premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, koji se osvrnuo na nedavni monstruozni zločin u Gradačcu te porodicama žrtava uputio saučešće, a povrijeđenim osobama brz oporavak.

  • “Nama je svima Gradačac u srcu zbog kule Zmaja od Bosne. Na žalost Gradačac je nedavno bio u žiži interesovanja javnosti i niko ne bi nikom poželio da zbog toga bude u fokusu. Mi želimo da Gradačac bude prepoznatljiv po sajmu i mnogim drugim ljepotama, a činjenica da imamo 300 izlagača govori da su svi oni ovdje dočekani s gostoprimstvom i da se zbog toga iznova vraćaju“, kazao je Nikšić.

    Svi koji su imali priliku da govore uputili su izraze saučešća porodicama žrtava nedavnog monstruoznog zločina u Gradačcu i želje za brz oporavak povrijeđenih uz nadu da se takav zločin nikada više ne dogodi.

    “Sajam je prvi put održan 1969. godine. I, evo, za 53 godine došli smo do 50. jubilarne manifestacije. Ovo je privredno – turistička manifestacija, ali sve aktivnosti koji su bile planirane u sklopu kulturnog i turističkog programa smo otkazali zbog tragedije koja nas je nedavno zadesila. Važna su nam naučna i stručna predavanja i savjetovanja. Naravno da svim učesnicima želim da se ugodno osjećaju u Gradačcu“, poručio je Ensar Mešanović, predsjednik Turističke zajednice Grada Gradačca.

    Gradonačelnik Edis Dervišagić, ujedno i predsjednik Organizacionog odbora, kazao je da će Gradačac biti dobar domaćin i da se time ponose svih prethodnih decenija te da će u četiri sajamska dana polučiti diskusije koje će doprinijeti boljoj i kvalitetnijoj proizvodnji i izvozu.

    Prije samog otvaranja prisutnima su se obratili i Fedahija Ahmetović, ministar poljiprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK, Ševal Suljkanović u ime izlagača, Nihad Bajramović iz Vanjsko-trgovinske komore Federacije BiH, Zlatko Mijatović u ime Vlade Kantona Sarajevo, Kemal Hrnjić, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, i Muhamed Brka s Poljoprivredno – prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

    Svi oni su istakli značaj Međunarodnog sajma šljive, poljoprivredne i prehrambene industrije koji će biti otvoren do 26. augusta, a završnog dana uručit će se priznanja i zahvalnice izlagačima. (Anadolija)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje