Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Oracle BH ljut što državna tijela u BiH preferiraju Microsoft

Preuzmite sliku

Oracle BH d.o.o. zatražio je zaštitu tržišne konkurencije u IT sektoru na tržištu Bosne i Hercegovine zbog preferiranja Microsoftovih licenci i nabavke usluga podrške u državnim tijelima BiH.

Oracle BH navodi da uprkos konstantnim nastojanjima nisu uspjeli svojim proizvodima i uslugama ući u Plan nabavke Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine za razliku od društva Microsoft koje svoje mjesto u tom ministarstvu ima godinama.

To se događa uprkos tome što svom portfoliju Oracle BH ima niz proizvoda i usluga koji su istovjetni proizvodima privrednog subjekta Microsoft.

Oracle BH u svom podnesku Konkurencijskom vijeću BiH navodi i da posljednji Plan nabavki Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine za 2016. godinu predviđa ponovno sklapanje Okvirnog sporazuma u trajanju od tri godine za najam Microsoft licenci i nabavku usluga podrške u vrijednosti od 20 miliona KM.

Ovim Planom nabavki kao i onima iz prethodnih godina nije predviđena nabavka licenci i/ili drugih IT proizvoda od ostalih preoizvođača koji su također prisutni na tržištu Bosne i Hercegovine, čiji proizvodi su vodeći na tržištu IT opreme, a što je u suprotnosti sa općim načelima tržišne konkurencije, načelima javne nabavke i javnom interesu, navode iz Oraclea BH i dadaju da se na ovaj način direktno diskriminiraju ostali proizvođači softver i hardver proizvoda, ali i sami korisnici.

Uz sve navedeno Oracle BH dodatno ističe i da državna tijela nabavljaju Microsoft proizvode kupujući pri tome tzv. term licence (licence sa određenim rokom trajanja) te na taj način postaju ovisni o Microsoftu kao ponuđaču s obzirom da su ih pri svakom isteku vremenskog perioda obavezni produžavati, a bez postojanja konkurencije cijena tih licenci je moguće viša nego što bi bila da je konkurencija prisutna.

Poređenja radi, privredni subjekt Oracle BH navodi da u slučaju potpisa Okvirnog sporazuma na državnom nivou i kada je potreba definisana kao dugoročna sve svoje licence nudi na trajno korištenje uz jednokratnu naplatu prilikom kupnje što je samo jedna u nizu razlika u načinu i pravima licenciranja proizvođača softvera, ali oslikava kolika je mogućnost ušteda.

Oracle BH pritom upozorava na sadržaj Odluke o usvajanju politike softvera u institucijama BiH iz koje proizilazi uputstvo da je potrebno izbjegavati ovisnost o jednom proizvođaču te preferirati rješenja neovisno o platformi vodeći računa o finansijskom aspektu i uvjetima upotrebe određenog programskog rješenja.

Također, podsjeća na činjenicu koja proizilazi iz revizorskog izvještaja Ureda za reviziju BiH za 2014. godinu da državna tijela kupuju puno veću količinu Microsoft licenci nego što je potrebno te da je veliki broj njih u momentu obavljanja revizije neiskorišteno (nikada aktivirano), što predstavlja gubitak.

U izvještaju iz 2014. godine, između ostalog, stoji da je ugovoreno 12.135 licenci svih vrsta te da je od ugovorenog broja licenci do kraja 2014. godine preuzeto 9.273 licence, od čega je aktivirano 6.825 licenci, te da je uočeno da nakon dvije godine korištenja važećeg ugovora postoje velika odstupanja u broju odobrenih, preuzetih i aktiviranih licenci te da će određeni broj licenci vjerovatno biti preuzet i aktiviran tokom treće godine, odnosno do isteka važenja okvirnog sporazuma.

Bez obzira na sve navedeno, iz ovogodišnjeg Plana nabavki Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine opet jasno proizlazi da se Okvirni sporazum zaključuje samo sa privrednim subjektom Microsoft što je dodatno povećanje u odnosu na prethodni ugovor koji u momentu revizije nije bio izvršen, navode u Oracleu.

Oracle BH na kraju ističe da, obzirom da možda Konkurencijsko vijeće neće navedeno smatrati dovoljnim za pokretanje postupka, traži u skladu sa članom 25. Zakona o konkurenciji mišljenje i preporuku za navedenenu situaciju i trenutno stanje konkurentnosti, a u svrhu osvješćivanja tijela državne uprave o ozbiljnosti trenutne situacije.

Na osnovu analize podataka iz zahtjeva društva Oracle BH, Konkurencijsko vijeće je utvrdilo da bez provedenog postupka ne može utvrditi eventualno postojanje povrede Zakona u ovom slučaju. (Indikator.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,