Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Od firme pred stečaj do giganta koji zapošljava 400 radnika i ostvari godišnju proizvodnju od 16 miliona eura (VIDEO)

Preuzmite sliku

Iako ih je malo na vodećim funkcijama, u BIH mnogo je uspješnih žena poduzetnica. Jednu takvu upoznali smo u Travniku. Porijeklom je Dalmatinka, a upošljava gotovo 400 radnika.

Sve što proizvede, firma koju ona vodi, od velikih metalnih konstrukcija, bicikala, najvažnijih pogonskih dijelova mašina, sve se izvozi. Priča možda ne bi bila zanimljiva da je gospođa Snježana Kopruner rođena u BiH.

  • Porijeklom je iz Zadra, a svo stečeno znanje u Hrvatskoj i Njemačkoj odlučila je primijeniti u Travniku, u kompaniji GS TMT.

    “Ja firmu nism nikada vidjela te ljude nisam poznavala. Međutim, oni su bili toliko uporni u traženju posla da sam ja na kraju popustila, rekla sam im cijene gdje su oni dobili taj ugovor. Za mene je bio izuzetno pozitivan način na koje je rukovodstvo tadašnje kompanije se borilo i koliko su željeli firmu postaviti na noge” priča za Vijesti u 7 Snježana Kopruner, direktorica firme “GS – Tvornica mašina Travnik”.

  • Međutim, nije sve bilo tako jednostavno tada je kompanija imala svega 52 radnika uz godišnju proizvodnju od samo 800.000 KM. Trebalo je uvesti visoke Evropske standarde jer tada je od svega što se proizvodilo samo 5 posto završavalo izvan granica BiH.

    Kopruner kaže kako je uspjela nagovoriti neke od vlasnika tada da ipak uđu u privatizaciju. Oni su kaže bili saglasni uz uslov da i Snježana bude dio tog poduhvata.

    “Sve se dešavalo u jesen 2004. godine i bilo je prilično neizvjesno pogotovo što firma nije izgledala dobro što BiH kao država u tom periodu nije imala baš najbolje pokazatelje” – Snježana Kopruner.

    Danas su stvari potpuno drugačije, prosječna starost uposlenih su 33 godine. A godišnja proizvodnja iznosi 16 miliona eura.

    Opširnije pogledajte u video prilogu…

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje