Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Objavljen popis najboljih nacija na svjetu: Gdje se Bosna i Hercegovina nalazi?

Preuzmite sliku

Na popisu najboljih nacija na svijetu, prvo mjesto svijeta već osam godina zaredom drže Francuzi, prema izvješću stranice Quality of Nationality Index, za 2018. godinu.

Kvalitet pojedine nacije se kod njih procjenjuje na temelju brojnih faktora, poput kvaliteta života, bogatstva, edukacije, zdravstvene zaštite, mogućnosti koje građani određene države imaju, slobode, sigurnosti, putovana i mnogih drugih.

  • Na kojem mjestu je BiH, a na kojem zemlje regiona?

    Odmah iza Francuske nalazi se Njemačka, zatim Island, Finska, Italija, Velika Britanija pa Irska. Sudeći prema njihovom popisu najboljih nacija, Bosna i Hercegovina se nalazi na 71. mjestu od ukupno 160 zemalja svijeta. Uporedimo li rezultat Bosne i Hercegovine sa zemljama u regionu, čini se kako smo na najlošijoj poziciji. Ipak nivo na kojem se našla i naša država, označava se kao “medium quality”, odnosno kvalitet života u našoj državi, prema njihovim parametrima iznosi od 35% do 49,9%.

    Od zemalja regiona najbolje je prošla Slovenija, koja je na 15. mjestu. Hrvatska se našla na solidnom 24. mjestu. Srbija se nalazi na 61., a Crna Gora na 64. poziciji. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje