Četvrtak, 2. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Novi trend: Banke se okreću bosanskohercegovačkoj dijaspori

Preuzmite sliku

U vrijeme kada tržišne okolnosti ne idu na ruku superlikvidnim banakama u Bosni i Hercegovini, jedan od načina je i okretanje ka potentnom dijelu populacije koja živi u inostranstvu, dijaspori, izvještava Indikator.ba.

Podaci govore da u dijaspori živi oko dva miliona građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a populacija se povećava u posljednje vrijeme odlaskom ljudi u potrazi za boljim životom. Mnogi od njih održavaju veze za domovinom, često i borave u Bosni i Hercegovini, pa je to i prilika za banke da im se nađu na usluzi, i pritom, naravno zarade.

U BBI banci su nedavno lansirali kampanju specijalno namijenjenu za dijasporu za finansiranje kupovine, izgradnje ili adaptacije “krova nad glavom” ili pak kupovinu automobila, bijele tehnike, te finansiranje obrazovanja, turističkih putovanja, medicinskih i drugih vrsta usluga.

Takođe, BBI takođe nudi finansiranja otkupa skupih kredita u drugim finansijskim institucijama, a za one kojima je potreban keš omogućava finansiranje do određenih iznosa bez hipoteke i police osiguranja.

ZiraatBank BH kreirala je povoljnu ponudu za depozite po fiksnoj kamatnoj stopi koja će dijaspori olakašati investicije.

To je, kako najavljuju iz banke, samo jedan od proizvoda u trenutnoj ponudi, u toku su pripreme i za nove koji će bh. dijaspori omogućiti kvalitetno i jednostavno bankarstvo.

U bankama naglašavaju da se sa posebnim ponudama prema dijaspori okreću uzimajući u obzir činjenicu da je ona jedan od najperspektivnijih izvora za razvoj bh. društva i ekonomije, te time svojim akcijama žele naglasiti bitnost jake i održive veze između bankarskog sektora i bh. dijaspore.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,