Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Novalić: S akcizama ćemo završiti autoput za 6-7 godina (VIDEO)

Preuzmite sliku

Gost Pressinga na N1 televiziji bio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

On je između ostalog odgovarao i na pitanja gledaoca o izgradnji autoputeva.

U čijem je interesu insistiranje na gradnji autoputa bez uzimanja u obzir ekonomske opravdanosti jer je očigledno da se pod pritiskom građevinske mafije i uvođenjem dodatnih akciza na gorivo želi novac građana preliti u džepove mafije?

Dionica SA-ZE i dalje prema Doboju i Svilaju je prema prometu motornih vozila na granici opravdanosti, dok dionica prema Mostaru i Pločama ne ispunjava ekonomske kriterije što je jasno vidljivo jer niko nije spreman da je kreditira.

“Nazvati građevinske kompanije mafijom nije pošteno. Što se tiče autoputeva ne postoji put koji je isplativ, ali šta bi trebalo da se vozimo po njivama? Ukoliko se usvoje akcize završit ćemo autoput za 6-7 godina”, odgovorio je Novalić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović je optimistično najavio sljedeću godinu kazavši da će se “u 2017. masovno raditi” i da će FBiH biti “oaza rada”. Međutim, gradnja autoputa stopirana je već mjesecima.

“Postoji jedna uslov za gradnju autoputa i to je druga akciza. Autoput ne grade stranka i vlada nego gradi novac. U našem okruženju benzin je skuplji za 40 feninga i zbog toga svi grade autoputeve. Sramota je da je izgrađeno samo 120 km autoputa, a rješenje da se to promijeni je povećanje akciza”, tvrdi premijer FBiH.

Opširnije u video prilogu ispod. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,