Utorak, 30. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Novalić: Ohrabrujući podaci o znatno povećanoj naplati prihoda

Preuzmite sliku

Ohrabruje i raduje činjenica o blizu 4 milijarde KM naplaćenih prihoda, što je za oko 409 miliona KM odnosno 12 posto više nego u istom periodu 2015. godine, rekao je danas u Sarajevu premijer Federacije BiH Fadil Novalić komentirajući jučer objavljene podatke Porezne uprave FBiH o znatno povećanoj naplati poreznih prihoda i doprinosa tokom jedanaest mjeseci 2016. godine.

Da se sve odvija u željenom i dobrom pravcu govori i podatak da je samo u mjesecu novembru 2016. godine naplaćeno oko 371 milion KM javnih prihoda, što predstavlja povećanje za skoro 52 miliona KM ili 17 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

To je rezultat pojačanog i sve uspješnijeg rada Porezne uprave FBiH i aktivnosti Vlade Federacije BiH. Naglašavam da ovaj put, i to prvi put, imamo i više nego dobru saradnju s građanima koji su prepoznali naše napore za uvođenje poreske discipline i svakodnevno reaguju na javni poziv ove uprave te prijavljuju nezakonitosti.

Nije nikakva tajna da u ovoj zemlji ima novca, kao što nije tajna da ima mnogo onih koji su stanju potrebe i opravdano očekuju pomoć od države”, rekao je premijer Novalić.

Objašnjavajući šta ovakav rast prihoda znači za građane Federacije BiH, posebno one koji spadaju u socijalno osjetljive kategorije, premijer Novalić je rekao da je za građane posebno važno što je, recimo, samo u prošlom mjesecu, po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, za zdravstveno osiguranje i za slučaj nezaposlenosti, naplaćeno više od 252 miliona KM i da se najveći dio ovog iznosa, skoro 140 miliona KM, odnosi na doprinose za PIO/MIO. Za zdravstveno osiguranje naplaćeno je 101.578.121 KM, a za slučaj nezaposlenosti 11.543.434 KM.

“Jasno je da i ovi iznosi, uz zvanične statistike, dodatno svjedoče o sve većem broju zaposlenih u Federaciji BiH što povećava punjenje fondova i, u konačnici, doprinosi većoj socijalnoj sigurnosti građana. Ujedno, ovo je i dokaz da provođenje mjera iz Reformske agende, već daje vidljive rezultate, mada još ima mnogo posla ispred nas.
Siguran sam da je sada i skepticima jasno da Reformska agenda i njeni ciljevi nemaju alternativu ukoliko želimo ostvariti napredak. Naravno, svi bismo željeli da se ovi procesi odvijaju mnogo brže, ali su rezultati, uzimajući u obzir sve prepreke koje moramo preći, veoma ohrabrujući i obavezuju nas da nastavimo putem kojim smo krenuli. Sudeći po dosadašnjoj saradnji s nadležnim institucijama cijenim da mogu reći da su građani to prepoznali i da uspješno doprinose tom procesu” istaknuo je federalni premijer ocjenjujući značaj rasta prihoda za građane FBiH.

Premijer Novalić komentarisao je i jučerašnje saopćenje za javnost Federalne uprave za inspekcijske poslove o rezulatima pojačane kontrole, posebno u oblastima trgovine, radnih odnosa i primjene fiskalnih uređaja, naglasivši da aktivnosti Federalne uprave za inspekcijske poslove svakako doprinose ukupno boljem stanju.

Posebno su bitne kontrole koje inspektori provode u okviru sprječavanja takozvane sive ekonomije i sprječavanja rada nacrno. Direktna pozitivna posljedica ovih akcija, kao i onih koje provodi Porezna uprava, jeste povećavanje broja legalno zaposlenih i, na toj osnovi, rast doprinosa za PIO/MIO, za zdravstvo i osiguranje u slučaju nezaposlenosti.

Radi se o sinhronizovanom djelovanju dvije federalne uprave koje su na istom zadatku uvođenja reda u oblastima za koje su zadužene i osiguravanje vladavine zakona. Rezultati ovih aktivnosti dobri su za Federaciju BiH, za cijelu Bosnu i Hercegovinu i što je najvažnije za sve njene građane.

Stoga, kao premijer FBiH, želim izraziti zahvalnost inspektorima dviju uprava koji savjesno rade svoj posao. Koristim se prilikom da zahvalim građanima zbog podrške u otkrivanju onih koji nezakonito rade”, rekao je premijer FBiH Fadil Novalić ovim povodom. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,