Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nastavlja se rast cijena nekretnina: Rad od kuće povećava cijenu

Preuzmite sliku

Očekuje se da će cijene nekretnina tokom idućeg desetljeća rasti u prosjeku za devet posto godišnje, prema studiji ekonomskih stručnjaka vodećih njemačkih i švicarskih istraživačkih institucija objavljenoj ove sedmice.

“Povećanje cijena nekretnina je više potaknuto čimbenicima potražnje nego ponude”, rekao je istraživač Timo Wochner s njemačkog instituta ifo, koji je proveo istraživanje sa švicarskim institutom za ekonomsku politiku. Prognozirana povećanja cijena nekretnina u svijetu se razlikuju.

Predviđanja stručnjaka

Očekivane stope rasta u Zapadnoj Evropi (6.4 posto) i u Sjevernoj Americi (7.7 posto) su ispod svjetskog prosjeka. Značajno su više u Južnoj i Istočnoj Europi, gdje iznose 18.4, odnosno 14.9 posto, prenosi Fokus.

Očekuje se da će cijene u Južnoj Aziji narasti za 25.1 posto, u Zapadnoj Aziji za 22.4 posto i u Srednjoj Americi za 24.4 posto.

Stručnjaci predviđaju porast od 8.4 posto u Velikoj Britaniji, 7.2 posto u Njemačkoj, šest posto u Sjedinjenim Američkim Državama i 5.5 posto u Francuskoj. Razlozi za uzlazni trend uključuju viši životni standard i veća primanja, no i želju za većim životnom prostorom te porast broja stanovnika.

Rad od kuće povećava cijenu

Sve veća popularnost rada od kuće također doprinosi rastu cijena, stoji u istraživanju. Međutim, Wochner kaže da “faktori ponude poput ograničenih proizvodnih kapaciteta, viših cijena za građevinski materijal i nedostatak građevinskog zemljišta” također igraju ulogu.

Ukupno 1405 ekonomskih stručnjaka iz 133 zemlje je sudjelovalo u istraživanju, koje je trajalo od 14. juna do 2. jula. Brojke nisu usklađene s inflacijom te će realna povećanja cijena vjerojatno biti manja, prema ifo-u.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,