Subota, 4. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nakon povećanja cijena goriva: Nova poskupljenja roba i usluga u BiH

Preuzmite sliku

Porast cijena goriva u Bosni i Hercegovini, prema ustaljenoj praksi, prati lančano poskupljenje osnovnih životnih namirnica. A da građani BiH nakon posljednjeg rasta cijena goriva imaju razloga za zabrinutost, pokazuju i najave iz Udruženja autoprijevoznika o mogućem dodatnom poskupljenju goriva i dostizanju cijene od 2,50 KM za litar dizela i benzina do kraja godine.

Svaki rast cijena goriva na našim pumpama, a samo ove godine bilo ih je najmanje pet, prate i tiha poskupljenja. Građani, nažalost, ne mogu očekivati i zvaničnu najavu poskupljenja nego se, prema ustaljenoj praksi, radi o tihom poskupljenju, koje se očituje kroz blago povećanje cijene većine proizvoda na policama bh. marketa, piše Dnevi avaz.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, cijene su u septembru ove godine porasle za 0,5 posto u odnosu na august.

“Više su cijene hrane i bezalkoholnih pića, odjeće, obuće, a skuplji su i stanovanje, zdravstvo i prijevoz. Na godišnjem nivou, cijene, u prosjeku, rastu za 1,7 posto”, navodi se u saopćenju Agencije za statistiku BiH.

Marin Bago, predsjednik Udruženja “Futura” iz Mostara, kazao je da građani definitivno mogu očekivati poskupljenje usluga i proizvoda.

“Dešavanja na našem tržištu pratimo već deset godina i, svaki put kad su porasle cijene goriva, desilo se i lančano poskupljenje drugih proizvoda i usluga”,kaže on.

Dodao je da cijena goriva ima udio u formiranju cijena praktično svih proizvoda i usluga, a naročito onih koji u BiH stižu cestovnim putem iz inozemstva, a utječe i na usluge prijevoza.

“Gorivo u BiH košta skoro kao u Njemačkoj, ali treba znati i da više od pola tog iznosa ide za razne državne namete. Dakle, realna cijena goriva duplo je manja od onoga što mi trenutno plaćamo”, pojasnio je Bago.

Poskupljenje je evidentno i prema podacima Agencije za statistiku BiH.

“Brojni su proizvodi čije cijene rastu, ali ništa neće drastično poskupjeti preko noći. To se, međutim, osjeti na prosječnim cijenama i na iznosu potrošačke korpe za četveročlanu porodicu. Potrošačka korpa koštala je u 2016. skoro 1.600 KM, lani se popela na 1.800 KM, a ove godine je oko 2.000 KM. Sad imamo situaciju da dvije prosječne plaće ne mogu izmiriti prosječnu potrošačku korpu”,kaže Bago.

Dodaje da se već sad roditelji zbog djece odriču voća, obuće, pohađanja kina, sportskih i kulturnih manifestacija.

Poskupljenja svojih usluga dužne su najaviti kompanije koje se bave javnim prijevozom građana, kao što su KJKP GRAS Sarajevo ili taksi kompanije. Tu obavezu imaju i benzinske pumpe, koje prijave podnose Ministarstvu trgovine. Sve ostale privatne kompanije u BiH, u skladu sa principima o slobodnom formiranju cijena na bh. tržištu, nisu dužne najavljivati poskupljenja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,