Utorak, 19. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najveći most na koridoru 5C gradi se punom parom

Preuzmite sliku

Nije tajna da je rok za izgradnju mosta Počitelj, LOT-a 2 dionice Počitelj-Zvirovići, autoceste na koridoru 5C je, kudikamo, probijen.

Nije tajna da je rok za izgradnju mosta Počitelj, LOT-a 2 dionice Počitelj-Zvirovići, autoceste na koridoru 5C je, kudikamo, probijen. Izvođačima, azerbejdžansko-kineskom konzorciju, Azvirt Limited Liability Company te Sinohydro Corporation Limited i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd, koji su 20. juna 2019. godine s JP „Autoceste FBiH“ potpisali ugovor, činjenica je, dosta toga nije išlo naruku.

Od toga da su morali za gradilište izgraditi privremeni most preko Neretve i čije su im vode duže vrijeme bila prijetnja zaštiti temeljnih jama do silnih dodatnih geoloških istraživanja, jakih udara bure, situacije s koronavirusom i problema s nabavkom materijala,a pogotovo, riskantnog dijela izvođenja radova uz željezničku prugu.

Početne faze

No, nije bilo realno da se već u početnim fazama realizacije projekta izvođači nedovoljno angažiraju, ali i da na izgradnji ovakvog grandioznog i tehnički zahtjevnog objekta pristupe s manjkom resursa, i ljudi i opreme, te da, praktično, skoro sve svale na pleća podizvođača, širokobriješkog „Heringa“.

I, tek kada su, početkom godine, iz JP „Autoceste FBiH“ „povukli ručnu“ i upozorili izvođače da pojačaju kapacitete i maksimalno ubrzaju radove, zaprijetivši im sankcijama uslijedio je preokret.

Tako su u junu spojeni gigantski stubovi S3 visine 92 metra i S4, koji je metar niži, odnosno, kako to kažu inžinjeri ,spojile se su konzole sa stubovima u raspon dužine 147 metara, a nakon čega su izvođači nabavili dodatnu opremu za konzolnu gradnju kako bi se radovi ubrzali na spajanju ostalih stubova.

Dva mjeseca poslije naša ekipa je posjetila gradilište, gdje smo imali svojevrsnu privilijegiju da sa stuba S5, čija je visina 88 metara, zabilježimo kako teku radovi „nebu pod oblake“. Iako nije baš svejedno na vrh stuba doći korpom kojom kran svakodnevno diže radnike na betonske stubove, a na čiju osnovnu visinu dolazi još osam metara rasponske konstrukcije , tek, s takvog mjesta, baznog segmenta S5, vidi se o kakvom se betonskom kolosu i, uopće, građevinskom poduhvatu radi.

Vrijedni radnici „Heringa“ na S5, trenutno, postavljaju oplate armature za gornju ploču na koju će se postaviti kablovi za prednaprezanje.

Betoniranje naredne sedmice

Sanjin Jahić, inžinjer za mostove i objekte italijanske kompanije IRD Engineering, koja vrši nadzor, naš domaćin, kazao nam je da će betoniranje na S5 uslijediti naredne sedmice.

U sljedećoj fazi, rekao nam je, uslijedit će spajanje konzola sa susjednim stubovima od S3 i S4. Na S2, koji je najveći od 97 metara i, čije su, praktično, kopije svi ostali stubovi, izvedena su, već, četiri segmenta rasponske konstrukcije.

“Brzina izvođenja po jednom segmentu je sedam dana. Segment broj pet je komplikovaniji jer se postavljaju tzv. blisteri kako bi se S2 i njegova rasponska konstukcija usidrio u temelj stuba S3 i potom S1”, kazao nam je Jahić.

Zahtjevna operacija

Paralelno, izvode se radovi na svim ostalim stubovima. Na S6, visine 66 metara koji se zadnji počeo graditi urađena su tri segmenta, dok će S1, čija je visina 91 metar u sljedećih 15 dana biti spreman za montažu krletke za rasponsku konstrukciju, čiji su dijelovi stigli.

Kada se izgradi ovaj most koji se pruža u svojevrsnom zavoju, sa svojom dužinom od gotovo kilometar i visinom od 100 metara, bit će najviši na koridoru 5C, ali i jedan od najviših u regionu. Jedinstven je i po tome što se na jednim stubovima grade dva smjera autoceste.

“Nažalost, ne možemo pristupiti radovima na upornjaku U2 zbog nezavršenog posla na LOT-u 1. Riječ je o iskopu jako visokog zasjeka i to je prilično zahtjevna operacija, ali to nas ne bi trebalo usporiti, jer, upornjak se može završiti za najviše dva mjeseca”, naglasio je Jahić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje