Četvrtak, 2. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najniža plata u Republici Srpskoj za 2024. godinu 900 KM

Preuzmite sliku

Vlada RS donijela je odluku da iznos najniže plate u odnosu na ovu godinu bude povećan za 200 KM

Vlada bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) donijela je danas odluku da najniža plata za 2024. godinu iznosi 900 konvertibilnih maraka (KM), u neto iznosu, a uzimajući u obzir kretanje plata, rast proizvodnje i životnog standarda u RS-u, javlja Anadolija.

“S obzirom da Ekonomsko-socijalni savjet u posljednjem kvartalu 2023. godine nije utvrdio prijedlog odluke o najnižoj plati u RS-u za 2024. godinu, Vlada je s ciljem poboljšanja materijalnog i socijalnog položaja radnika u RS-u donijela navedenu odluku i povećala iznos najniže plate za iznos od 200 KM u odnosu na 2023. godinu”, navodi se u saopštenju iz Vlade RS-a.

Premijer RS Radovan Višković ranije je rekao da će vjerovatno odlukom Vlade RS o iznosu najniže plate biti pogođeni određen broj radnika i privrednika.

On je najavio i da će vlada pomoći privrednicima, koji dokažu da trpe štetu zbog odluke u vezi povećanja minimalne plate.

Vlada RS je donijela odluku nakon što poslodavci i sindikat nisu postigli dogovor oko najniže plate.

Radovan Višković, premijer RS, je prije nekoliko dana rekao kako Dodikova želja neće biti ispunjena, te je kazao da će minimalac u 2024. godini iznositi između 750 i 1.050 KM.

Podsjetimo, želje predsjedika RS-a Milorada Dodika bile su da minimalac od 1. januara bude 1.050 KM.

“Vlada Srpske još jednom je pokazala da se ne bavi ekonomijom, već populizmom. Kad već to radi, prava je šteta da nemamo minimalac od 1.050 maraka,” rekao je za “Glas” Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Vlada Srpske se pokazala kao lošiji poslodavac od privatnog sektora. Najmanje što očekujemo u narednom periodu je da Vlada za svoje radnike uvede minimalnu platu od 1.050 maraka i da topli obrok iznosi 200 maraka,” kazao je Trivić.

On je naveo da Vlada Srpske nije iskrena kada kaže da brine za radnike.

“Valjda su radnici u javnom sektoru izjednačeni s onima u privatnom sektoru,” zaključio je Trivić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje