Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najbolji poslovni potez u februaru: Spajanje soli i nauke

Preuzmite sliku

Namjeru direktora Solane Tuzla dr. Izudina Kapetanovića da se pri ovoj kompaniji osnuje institut za so portal Indikator.ba izabrao je za najbolji poslovni potez u Bosni i Hercegovini tokom februara tekuće godine.

Realizatori projekta su se pri donošenju odluke rukovodili činjenicom da su u trci za profitom i u sukobu sa hirovima tržišta mnoge kompanije i njihovi menadžeri zanemarili ulogu i značaj nauke u razvoju poslovanja i iskorištavanja resursa po principima održivog razvoja. S tim u vezi ključnom se čini rečenica dr. Izudina Kapetanovića koji je objašnjavajući potrebu za formiranjem instituta kazao da žele stvoriti jezgro koje će nauku uvesti u fabrike unaprijediti proizvodnju, povećati broj i raznolikost proizvoda a ona – nauka sama ojačati.

Protekli mjesec slično kao i januar karakteriše mali broj poslovnih odluka od strateškog značaja a što se posebno odnosi na privredu BiH. Za razliku od nas u regiji, Evropi i svijetu bilo je mnogo više kandidata za uvrštavanje na listu najboljih.

REGIJA- FORMIRANJE KLASTERA ŽELJEZNICA: Željeznice jugoistočne Evrope formirale su klaster s namjerom da nakon 25 godina ojačaju saradnju u oblasti željeznica i omoguće lakše i efikasnije povezivanje sa željezničkom mrežom i sistemom Evropske unije. Analitičari portala Indikator.ba ocjenjuju to najboljim poslovnim potezom u regiju u prošlom mjesecu ove godine. Pri tom su imali u vidu činjenicu da će uspostava klastera rezultirati zajedničkim radom na projektima rekonstrukcije i modernizacije željezničke infrastrukture, edukacijom i usavršavanjem zaposlenih te povećanjem bezbjednosti u regionalnom sistemu željezničkog saobraćaja.

Već je najavljeno da će kompanije iz zemalja EU (Slovernija i Hrvatska) kao članice Klastera kroz transfer znanja pomoći kompanijama iz regiona da se osposobe i podignu nivo kvaliteta u cilju lakšeg prodora na tržište EU.

EVROPA – SPAJANJE LONDONSKE I FRANKFURTSKE BERZE: Pregovori o spajanju Londonske i Njemačke berze (sa sjedištem u Frankfurtu) započeti prije 15 godina ponovo su nastavljeni što je po ocjeni analitičara najbolji februarski poslovni potez na kontinentu. Prema predloženom sporazumu dioničari vlasnika berze u Frankfurtu bi dobili 54,4 posto udjela u novoj kompaniji, dok bi dioničari Londonske berze dobili 45,6 posto. Zajednička dobit bila bi zajedničko jačanje.

Naša je procjena da će ovo spajanje ojačati finansijsko tržište u Evropi što je od izuzetnog značaja u trenutku kada se ističu ideje o različitim konceptima evropskog zajedništva i njegove budućnosti.

SVIJET – MEGA SPAJANJE FOXCONNA I SHARPA: Tajvanska multinacionalna kompanija Foxconn preuzela je japanskog elektroničkog diva Sharp za 4,3 milijarde dolara, što je najbolji poslovni (mega) potez u svijetu u februaru ove godine. Radi se o prvom inozemnom preuzimanju neke istaknute japanske elektroničke firme u istoriji. Foxconn sklapa dijelove za iPhone, dok je Sharp jedna od najstarijih japanskih tehnoloških firmi. Premda je posljednjih godina u krizi i ima velike dugove, Sharp ostaje lider u području tehnologije LCD monitora, što je ključno područje za Faxconn. Ova tajvanska kompanija zna kako pronaći put do tržišta, naprimejr Applea, a snažna je i u ostalim segmentima, poput proizvodnje. Tehnološki znalci ističu kako će te dvije kompanije na zajedničkoj globalnoj platformi vjerovatno dobro funkcionirati.

Uoči skorog proglašenja najboljih poslovnih poteza u BiH, regiji, Evropi i svijetu za 2015. godinu (koje smo najavili prošle sedmice) redakcija portala Indikator.ba sa zadovoljstvom ističe da se za rezultate nominovanja i konačnog izbora zainteresovalo nekoliko medija i poslovnih asocijacija iz regije, a u Bosni i Hercegovini više poslovnih partnera, naučnih radnika biznismena i kompanija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje