Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najbolji poslovni potez: Besplatna registracija obrta u Posušju

Preuzmite sliku

Inicijativa opštinskog načelnika u Posušju Branka Bage o besplatnoj registraciji novog obrta u ovoj lokalnoj zajednici najbolji je poslovni potez u martu ove godine po analizama portala Indikator.ba.

Za očekivati je da će ova mjera podstaći stvaranje nove vrijednosti i pozitivno uticati na popularizaciju zanatskih zanimanja te privući učenike da se u većem broju upisuju u strukovne škole umjesto u gimnaziju i ekonomnsku. Među najbolje poslovna poteza u Bosni i Hercegovini tokom trećeg mjeseca ove godine analitičari ovog portala uvrstili su početak proizvodnje mopeda u prijedroskoj tvornici Cromex, te otvaranje pogona Benetona u Bijeljini.

Najboljim poslovnim potezom u regiji proglašena je odluka o otvaranje novih pogona Gorenja u Velenju gdje će proizvoditi televizore i Valjevu kao značajnom regionalnom centru za proizvodnju rashladnih uređaja.

Odluka evropskih institucija da zabrane plasiranje proizvoda dvostrukog kvaliteta na evropsko tržište najbolji je poslovni potez u Evropi tokom marta tekuće godine. Zakonom će biti regulisana visoka kazna za one koji to prekrše: oduzimanje četiri posto ukupnog prometa. Riječ je o zadiranju u vrlo osjetljive stvari, rečeno je u Briselu. Prevare u vezi sa dvostrukim kvalitetom izazivaju jake emocije građana koji se osjećaju oštećeni, ali i emocije velikih igrača na tržištu koji će zbog promjene prakse ostati bez velikog profita.

Tokom marta u ostatku svijeta nije bilo spektakularnih preuzimanja niti posebno velikih ulaganja. Poslovni portal Indikator.ba opredijelio se da za najbolji potez izabere vrlo “vruću” namjeru proizvođača čipova Nvidia Corp o preuzimanju MellanoxTechnologiesa za sedam milijardi američkih dolara u gotovini, što je ujedno najveće preuzimanje Nvidia korporacije. Mellanoxovi čipovi pokreću mreže velike brzine koje povezuju servere. Za njegovo preuzimanje zainteresovanost je pokazao i Intel Corp.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,