Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Motiv za destilaciju smilja: Najavljen otkup od malih plantažera, cijena 1000 € za kilogram ulja

Preuzmite sliku

Klaster Udruženje malih proizvođača smilja Hercegovina je u četvrtak  održao sastanak Upravnoga odbora.

Nakon sastanka, na stranici na Facebooku upućena je obavijest članstvu koja je probudila nadu mnogima kako će ove godine ipak uspjeti zaraditi na smilju, piše Večernji list BiH. Naime, u obavijesti se navodi kako svi mali plantažeri smilja ne trebaju prodavati zelenu masu, nego dati cjelokupan svoj urod na destilaciju. Instrukcije za rad – Uzorak ulja poslati na analizu u Institut “Dr. Josip Pančić” Beograd.

Sva količina ulja koja bude, prema analizi navedenoga instituta, ispravna – bit će otkupljena po cijeni od 1000 eura za kilogram. Svako snosi vlastitu odgovornost za ispravnost ulja zbog toga što će otkupljivač po otkupu vršiti dodatno analizu ulja prema imenu i prezimenu kako ga zaprimi. U slučaju da nečije ulje bude neispravno, prekida se daljnja saradnja s njim. O datumu i mjestu otkupa ulja bit ćete pravodobno obaviješteni. Plaćanje je u gotovini isti dan kada i predaja ulja, navodi se u obavijesti koja se jučer brzinom munje proširila Hercegovinom.

– Molimo za ozbiljnost u poslu jer će svaka malverzacija biti otkrivena. Bitno je napomenuti i da se trenutačno rade pripreme za sljedeću žetvu, tj. otkup zelene mase. Isto tako se radi na organizaciji slanja uzoraka na navedeni institut. O svemu ćete biti obaviješteni, saopćeno je iz Klastera malih proizvođača smilja Hercegovina. I dok jedni još uvijek ne žele u potpunosti vjerovati navodima kako ne bi opet doživjeli razočaranje, drugi su sigurni kako će napisano u ovoj obavijesti biti i ostvareno. Ovaj klaster nastao je kao odgovor na katastrofalno stanje od prije nekoliko sedmica kada se govorilo kako možda otkupa nikako neće biti, a i ako ga bude, da će cijena biti jedna marka po kilogramu.

Podsjećanja radi, prošlogodišnja cijena kilograma zelene mase smilja kretala se oko tri marke. Spas za male plantažere – Ako se ostvare najnovije najave, ljudi bi mogli zaraditi i više od te tri marke po kilogramu, što je bila prošlogodišnja cijena. Svi su i dalje oprezni, čekaju da krene realizacija ovoga plana, što bi mogao biti spas za mnoge male plantažere. Ako se situacija bude odvijala u suprotnom smjeru, bojim se kako će to biti kraj za mnoge koji su se mislili baviti ovim poslom, rekli su nam naši sagovornici. U međuvremenu, berba smilja širom Hercegovine je u punom jeku.

Destilerije rade praktički 24 sata dnevno, a zelene mase je znatno više nego što je to bio slučaj lani. Dio plantaža pretrpio je određene štete tokom zime zbog dugog razdoblja niskih temperatura, ali to se uopće ne primijeti u ukupnoj slici uzgoja smilja u Hercegovini. Ima onih koji su nepovratno izgubili nadu u uzgoj smilja. Tako je portal jabuka.tv. objavio slike sadnica smilja koje su izvađene iz zemlje uz poruku čitatelja “Čupamo smilje, cijena dobra”. I ovo je pokazatelj koliko će biti frustracija kod stanovnika Hercegovine ukoliko se sistemski ne riješi pitanje otkupa ove biljke i prodaje njezinog esencijalnog ulja. Mnogi su u ovo uložili sve što su imali.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,