Ponedjeljak, 9. Decembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Mostar: Srednja škola nudi 200 KM ukoliko upišete ova zanimanja

Upisi u srednje škole u HNK-u počinju 24. juna, zbog čega su mali maturanti na mukama kako da izaberu željeno zanimanje

Ovogodišnjim završenim osnovcima u HNK-u prilikom upisa u predstojeću školsku 2019/2020. godinu bit će ponuđene stipendije ukoliko se odluče za jedno od deficitarnih zanimanja, piše Ero.tel

“Prema potrebama gospodarstva, u JU Srednjoj građevinskoj školi uveli smo tri zanimanja trećeg stepeni složenosti i to: keramičar-teracer, zidar-fasader, te dekorater zidnih površina. U dogovoru s građevinskim kompanijama od septembra ove godine nudimo stipendiju od 200 KM mjesečno tokom čitavog školovanja svim učenicima koji se odluče za jedno od ovih deficitarnih zanimanja” navodi se u saopštenju škole.

Za ovaj korak smo se odlučili zato što je cijeloj regiji prijeko potreban ovaj kadar. Građevinska industrija cvjeta; međutim, veliki problem građevinskim kompanijama predstavlja nedostatak kvalifikovane radne snage.

Prilikom osmišljavanja i donošenja nastavnog plana i programa, uzeli smo u obzir potrebe lokalnog tržišta rada dobivene iz Službe za zapošljavanje i od privrednih subjekata.

“Naša škola formirala je vijeće koje radi na planiranju sadržaja i programa, savjetuje školu o svim pitanjima koja se tiču obuke, te pomaže jačanju veze između škole i privrede ističu u školi.

U BiH i drugim zemljama Balkana nastoji se implementirati dualni sistem obrazovanja koji je aktuelan u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj. Ovaj sistem podrazumijeva manji broj sati teorije, te veći broj sati praktične nastave, koja se od početka školovanja odvija u preduzećima.

Na ovaj način osigurava se da učenici neposredno po završetku školovanja imaju zagarantovano radno mjesto u kompaniji u kojoj su obavljali praktičnu nastavu, kao i da već posjeduju sva neophodna znanja.

Stoga Mostar zajedno s Goraždom, Prijedorom i Gradiškom, a u saradnji s njemačkom organizacijom Giz, izrađuje pravilnik o praktičnoj nastavi koji će definisati prava i obaveze učenika, škola, nastavnika, roditelja i svih odgovornih u lancu obrazovanja

JU Srednja građevinska škola Mostar nastoji pratiti evropske tokove, te biti dijelom ovog dualnog sistema obrazovanja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje