Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

MMF nema zahtjev od BiH za aranžmanom, FBiH u boljem položaju za finansiranje nego RS

Preuzmite sliku

Međunarodni monetarni fond zasad nema formalni zahtjev od BiH za zaključivanjem aranžmana, iako su neki predstavnici vlasti u BiH iskazali interes, izjavila je na današnjoj konferenciji za novinare Alina Iancu, šefica misije MMF-a u BiH na kojoj je govorila o razgovorima koje je delegacija MMF-a imala sa predstavnicima entitetskih vlasti prethodnih dana.

“Što se tiče potrebe za finansiranjem, FBiH je u nešto boljoj poziciji nego RS. Predstavnici vlasti RS-a su samouvjereni da će biti u mogućnosti da se suoče sa ispunjavanjem obaveza kombinacijom unutarnjeg i vanjskog zaduživanja. Tako da, s jedne strane imamo situaciju gdje se država suočava sa inflacijom, a na drugoj strani imamo potrebu za finsnsiranjem. Zato je važno i to ističemo da se obuzda fiskalna potrošnja”, kaže Iancu.

Predstavnici MMF-a govorili su i o potrebi nastavka provođenja reformi u našoj zemlji.

“Ključna stvar je da se suzbije inflacija putem fiskalnog instrumenta uz smanjenje tekuće potrošnje. Vidimo potrebu da se podignu kamatne stope, da se pojačaju mjere u pravcu jačanja finansijske stabilnosti po pitanju kriznih situacija. Neophodno je hitno usvojiti zakon o sprečavanju pranja novca”, istakla je Iancu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje