Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mirni protesti u Tuzli: Djelatnice Premier kladionice u borbi za radna mjesta! (FOTO)

Preuzmite sliku

Sedamdesetak uposlenica Premier sportske kladionice izišlo je u petak na ulice grada Tuzle kako bi dale svoju podršku kolegicama diljem Bosne i Hercegovine u borbi za radna mjesta. Nakon Mostara, Sarajeva, Cazina i Bihaća, djelatnice Premier kladionice okupile su se i u Tuzli.

Povod za mirni protest je Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću na kojem je insistirao zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Amir Zukić. Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću usvojen je u Zastupničkom domu Parlamenta F BiH u srijedu 13.07.2016. unatoč upozoravanju privatnih priređivača i stručnjaka iz ove djelatnosti kako bi takve zakonske odredbe uništile privatne priređivače, ostavile bez posla 5.500 uposlenih u ovim gospodarskim subjektima i u monopolski položaj postavile Lutriju BiH i njezinog stranog partnera iz Austrije, koji igre na sreću priređuje putem automata.

U strahu za svoja radna mjesta i jer ne žele da ih zamijene austrijski automati, uposlenici privatnih kladionica na Facebooku se organiziraju u grupe, pa tako grupa ”Spasimo naša radna mjesta – Sportska kladionica Premier” već broji preko 2.100 članova koji tim putem iskazuju svoje ogorčenje domaćim političarima, koji ne pokazuju nimalo brige za njihova radna mjesta i činjenicu da oni  i njihove porodice žive od redovnih plaća zarađenih kod privatnih priređivača igara na sreću.

– Ova grupa je nastala kao odgovor i jasna poruka Amiru Zukiću i ostalim političarima koji žele uništiti privatne kladionice kako bi na tržištu Federacije BiH, a kasnije i Republike Srpske, omogućili monopolski položaj austrijskom Novomaticu, stoji u opisu grupe ”Spasimo naša radna mjesta – Sportska kladionica Premier”.

–  Upravo zbog Novomatica Amir Zukić i SDA žele svim silama progurati Izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću te enormnim stopama poreza na uplatu (10%) i dobitke (10%) otjerati igrače iz domaćih kladionica na aparate Novomatica, gdje su prema istom zakonu porezi puno manji, navodi se u ovoj grupi, gdje uposlenice Premier kladionice najavljuju i mogućnost organiziranja velikog protesta svih uposlenika privatnih priređivača pred zgradom Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

Privatni priređivači tvrde da je Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću napravljen s ciljem njihovog zatvaranja, kako bi na tržištu ostala samo Lutrija BiH, u kojoj već postoji 1.500 austrijskih aparata za igre na sreću.

(Marketing | Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje