Petak, 3. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ministarstvo odbrane BiH kupuje nova vozila: Cijena? Prava sitnica…

Preuzmite sliku

Ministarstvo odbrane BiH u naredne tri godine planira nabaviti 205 vozila za potrebe Oružanih snaga BiH i za njih iz budžeta izdvojiti oko 21,2 miliona KM.

Prema tenderu koji je objavljen u četvrtak, Ministarstvo će kupiti putnička i teretna vozila, minibuse, cisterne za gorivo, autobuse, sanitetska i vatrogasna vozila…

Tender je podijeljen na 21 lot, a zainteresirani ponude mogu dostavljati do 11. juna. Mjesto isporuke je kasarna “Rajlovac” u Sarajevu.

Kako je navedeno, riječ je o “višegodišnjem projektu osiguranja i unapređivanja operativnosti motornih vozila Oružanih snaga BiH od 2019. do 2021. godine”.

Denis Hadžović, direktor Centra za sigurnosne studije BiH, kazao je da su vozila Oružanih snaga stara po 30 i više godina te da je nabavka novih predviđena planom modernizacije iz 2017.

– Mora se ulagati da bi mogli ispuniti svoje zadatke i misije i bili kompatibilni sa standardima NATO-a. Jedino je problem što se dva ili tri puta raspisuje taj tender – dodao je Hadžović.

Ukazao je da se od oko 290 miliona maraka budžeta Ministarstva, 85 posto izdvaja za personalne troškove, odnosno plaće, naknade, korištenje auta, smještaj…

– Tek 15 posto ostane za operativne zadatke i ulaganje, gdje spadaju oprema, ishrana vojnika, vježbe. A u svijetu je praksa da 50 posto ide za personalne troškove, 30 posto na operativne zadatke i 20 posto za ulaganje – rekao je Hadžović. (Avaz.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,