Četvrtak, 2. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Međunarodni aerodrom Tuzla u pregovorima s misterioznom aviokompanijom koja će zamijeniti Wizz

Preuzmite sliku

Vlada Tuzlanskog kantona, zajedno s Međunarodnim aerodromom Tuzla, započela je razgovore s nepoznatim avio-prevoznikom o mogućem uspostavljanju letova iz Tuzle prema nekoliko destinacija.

Razgovori s avio-kompanijom su se odvijali prošle sedmice u Zagrebu. U pitanju je aviokompanija koja nikada ranije nije pružala usluge u Bosni i Hercegovini, piše exyuaviation.com.

“Imamo dogovor da ne iznosimo informacije javno dok ne dobijemo zvaničnu potvrdu o svemu što se razgovarano. Održali smo sastanak, očekujemo da će biti predložen sporazum, koji će zatim biti praćen daljim koracima. Razgovaramo s ozbiljnom kompanijom koja ranije nije letjela iz Bosne i Hercegovine. Zainteresovani su za uspostavljanje letova prema nekoliko destinacija koje dosad nismo imali. Također, vodimo razgovore s nekoliko avio-prevoznika o letovima za Istanbul, koje je važano međunarodno čvorište”, saopštila je Uprava Tuzlanskog aerodroma.

Ovaj razvoj događaja dolazi nakon što je Wizz Air objavio da će prekinuti jedanaest ruta iz Tuzle i premjestiti svoja dva stacionirana aviona na druge baze od sredine septembra.

Ova niskotarifna avio-kompanija će nastaviti održavati letove iz četiri grada prema Tuzli.

Uprava Tuzlanskog aerodroma je također izjavila da vodi razgovore s Ryanairom, koji je prekinuo letove prema gradu ovog juna zbog spora oko nametnutih taksi.

Potpisani sporazum s Ryanairom još uvijek važi i moguće je da će obnoviti operacije ukoliko se prevaziđu poteškoće vezane za plaćanje taxe.

Osim toga, aerodrom napominje da je primio pismo namjere od Montenegro Aira, koji je izrazio interes za uspostavljanje usluga iz grada.

Podsjetimo, Tuzlanski aerodrom je tokom perioda januar – jul obradio 429.473 putnika. Ovaj broj predstavlja povećanje od 101% u odnosu na prošlu godinu i povećanje od 26,8% u odnosu na prethodni rekord postavljen tokom istog perioda 2019. godine.

Tuzlanski aerodrom je nedavno izrazio iznenađenje odlukom Wizz Aira da zatvori svoju bazu u gradu.

“Iznenadili smo se najnovijim informacijama jer ne vidimo razlog za takvu odluku. Naime, ovo je rekordna godina za Tuzlanski aerodrom po broju obrađenih putnika, jer smo uslužili više od 400.000 putnika. Na osnovu toga, nema ekonomskog razloga da Wizz Air zatvori svoju bazu. Rekli su nam da je to zbog globalnih ekonomskih faktora. Nismo mogli ništa promijeniti u vezi s tim”, napomenuto je.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje