Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Lidija Tomić: “Gradnjom zelenih otoka čuvamo prirodne resurse”

Preuzmite sliku

Naše strateške ciljeve zasnivamo na principu prevencije u cilju očuvanja prirodnih resursa, reciklaže i ponovnog korištenja, te unapređenja finalnog odlaganja. Nije dovoljno usvojiti propise, izglasati zakon, pravilnik ili drugi akt. Ono što je jednako bitno je najbolji mogući način njihove implementacije.

Novi ovlašteni operater upravljanja ambalažnim otpadom Eko život nastao je na inicijativu nekoliko domaćih kompanija Tuzlanskog kantona.

Na čelu Eko života je Lidija Tomić, od koje smo doznali više o značaju pokretanja ovog projekta, njihovim realiziranim i planiranim aktivnostima, te šta ih čini najpovoljnijim operaterom upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom.

  • eko-zivot-torta2345
  • Kako je nastao Eko život, ko su njegovi osnivači?

    – Dobijanjem dozvole od Federalnog ministarstva okoliša i turizma, krajem marta ove godine, Eko život je postao ovlašteni operater upravljanja ambalažnim otpadom. Idejni pokretač ovog projekta je Senad Džambić, vlasnik i direktor najvećeg trgovačkog lanca „Bingo“ d.o.o. Tuzla. Osnovni cilj jeste pokazati društvenu odgovornost, jačati ekološku svijest, te zajedno sa drugim privrednim subjektima stvoriti čvrst i efikasan sistem upravljanja ambalažnim otpadom. Osim Binga, osnivači su Menprom d.o.o. Tuzla, Bony d.o.o. Tuzla, Dino kafa d.o.o. Živinice i Tesco d.o.o. Tuzla. Riječ je o domaćim kompanijama koje su veoma uspješne i respektabilne u poslovnom svijetu. One su dobar primjer i uzor drugima kako mogu poslovati na društveno odgovoran način.

    Koje su aktivnosti u fokusu djelovanja Eko života?

    – Ono što je fokus našeg djelovanja jeste implementacija Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom. Eko život je neprofitna kompanija, stoga sva sredstva kojima raspolažemo ulažemo u infrastrukturu upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom. Također, bitno je podizati i jačati javnu ekološku svijest. Katastrofično stanje okoliša proizvod je nemarnog ponašanja stanovnika, odnosno nedovoljno razvijene svijesti o njegovom značaju.

  • ekozivot-letak
  • Jedno od vaših strateških opredjeljenja je primjena evropskih iskustava upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom, šta to podrazumijeva u praksi?

    – Upravo tako. Naše strateško opredjeljenje jeste da se upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom zasniva na iskustvima Evropske unije, što uključuje sakupljanje, sortiranje, povrat, iskorištenje i recikliranje ambalaže i ambalažnog otpada u skladu sa propisanim nacionalnim ciljevima. Odmah uz to, ali ne manje važno, je jačanje javne svijesti kroz različite aktivnosti. Jednostavnije rečeno, mi strateške ciljeve zasnivamo na principu prevencije (u cilju očuvanja prirodnih resursa), reciklaže i ponovnog korištenja, te unapređenja finalnog odlaganja.

    Kakvo je stanje u upravljanju ambalažnim otpadom u FBiH?

    – Stanje u upravljanju ambalažnim otpadom je idalje na niskom nivou. Donošenje Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom Federalnog ministarstva okoliša i turizma, te uvođenjem integriranog modela upravljanja ambalažnim otpadom umnogome je doprinijelo da se stanje u FBiH poboljšava. To su za sada još uvijek mali postoci, s obzirom na to da je to dugotrajan i zahtjevan proces. Mišljenja sam da će se u narednom periodu zabilježiti vidljiv napredak.

  • lidija-tomic-ekozivot1
  • Iako se Pravilnik o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom primjenjuje od početka 2012. godine, brojni su privredni subjekti koji se još nisu uključili u ovaj sistem, kako to komentirate?

    – Nije dovoljno usvojiti propise, izglasati neki zakon, Pravilnik ili drugi akt. Ono što je jednako bitno jeste implementacija tih propisa na najbolji mogući način. Implementacija propisa i evropskih standarda se, u biti, i „dešava“ otvaranjem vrata i davanjem mogućnosti uspostavljanja operatera sistema. Zašto? Upravo zato što operater sistema svojim djelovanjem upoznaje privredne subjekte sa postojanjem. Pravilnika i obavezama koje su na njihovoj strani. Brojni su propisi koje su privredni subjekti dužni provoditi i poštovati, tako da je i razumljivo ukoliko, nekada, neki izostave. Zato je Eko život tu, da takve, ali i druge privredne subjekte upozna sa obavezama i objasni im ono što ih zanima. Iz dana u dan, sve je više onih koji žele svoje povjerenje i obaveze prenijeti na Eko život kao najpovoljnijeg operatera sistema.

    Sa kakvim posljedicama mogu biti suočeni privredni subjekti koji ne ispunjavaju svoje obaveze vezano za upravljanje ambalažnim otpadom?

    – Kao i svaki drugi akt i Pravilnik o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom propisuje kaznene odredbe ukoliko se ne ispoštuje ono što je u Pravilniku navedeno kao obavezujuće. To su posljedice koje privredni subjekt može imati ukoliko ne ispuni svoje obaveze kroz uključivanje u sistem preko operatera sistema ili izvještavanja o količini ambalaže prema Fondu za zaštitu okoliša FBiH. Kao posljedica neuključenja u sistem preko operatera sistema nameću se obaveze koje će privredni subjekti biti dužni platiti Fondu, jer ne zastarijevaju od 2012. godine pa na dalje.

  • eko-zivot-44
  • Šta je potrebno poduzeti kako bi privredni subjekti uvidjeli prednosti korištenja sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom preko operatera sistema kakav je i Eko život?

    – Postojanjem, odnosno efikasnim djelovanjem operatera sistema smanjuje se, ponovno iskorištava i reciklira značajna količina otpada što je osnov održivog upravljanja prirodnim resursima, zaštite i unapređenja okoliša. Time se smanjuje broj divljih deponija i količine otpada. Sve više obveznika se uključuje u sistem i time pokazuju društvenu odgovornost, ispunjavaju svoje obaveze. Uvjerena sam da i u tome ima naše zasluge.

    Zbog čega je značajno za privredne subjekte da se uključe u sistem upravljanja ambalažnim otpadom?

    – Najjednostavniji odgovor jeste: uključivanjem u sistem privredni subjekti ispunjavaju svoje zakonske obaveze. Obaveze koje su propisane Pravilnikom odnose se na sve one koji plasiraju proizvode u ambalaži na tržište Federacije BiH. Konkretnije, kao što je i u Pravilniku navedeno, to podrazumijeva da je proizvođač, uvoznik, punilac, paker, distributer i krajnji snabdjevač obavezan da se priključi u sistem upravljanja ambalažnim otpadom i odgovoran je za postizanje propisanih ciljeva. Svoje obaveze, odnosno odgovornost za postizanje ciljeva proizvođač, uvoznik, punilac, paker, distributer i krajnji snabdjevač mogu prenijeti direktno na operatera sistema.

  • ekozivot-smece-odlaganje
  • Eko život je trenutno najpovoljniji operater upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom, šta podrazumijevaju pogodnosti koje nudite?

    – Tačno. Cilj nam je u što manjoj mjeri opteretiti privredne subjekte, s obzirom na to da znamo u kakvoj se situaciji nalazi privreda u BiH. Eko život kao najpovoljniji operater sistema nudi najniže naknade koje su privrednici dužni platiti prilikom stavljanja svojih proizvoda u ambalaži na tržište, odnosno kako bi subjekti ispunili svoje obaveze propisane Pravilnikom. Također, pored toga što smo najpovoljniji operater, Eko život ima potpisane ugovore sa respektabilnim privrednim subjektima, mi ih nazivamo „sakupljačima“, koji vrše usluge od prikupljanja, preuzimanja, transporta, sortiranja, baliranja, do reciklaže ambalažnog otpada kod ovlaštenog prerađivača.

    Kakvom ocjenjujete saradnju sa lokalnim zajednicama, koliko pažnje one posvećuju ovoj problematici?

    – Ogroman je broj lokalnih zajednica u FBiH i zato još uvijek nismo sa svima usko surađivali. U općinama sa kojima smo do sada uspostavili suradnju naišli smo na pozitivne kritike, na otvorenu i iskrenu želju za zajedničkim djelovanjem kako bi se u što boljoj mjeri poboljšalo stanje infrastrukture, jačanja svijesti i okoliša uopće. Do sada nisam imala negativna iskustva koja bih mogla izdvojiti. Čini mi se da se sve više vremena, sredstava i volje odvaja da se ovaj segment u dobroj mjeri pokrene, poboljša.

    Jedan od vaših prvih projekata odnosio se na saradnju sa Općinom Bugojno?!

    – Tako je. Projektom u Bugojnu smo, zapravo, započeli naše djelovanje, odnosno tzv. selektivno razdvajanje otpada. U tom periodu su nas zadesile kiše, poplave i klizišta, zato smo sredstva usmjerili na čišćenje korita rijeka i aktivnosti koje su u tom trenutku bile preče. Nakon toga smo ponovo, sada sa više sredstava, sa ovom lokalnom zajednicom pokrenuli projekat postavljanja više zelenih otoka.

     

  • ekozivot-lets-do-it
  • Koji su drugi aktuelni projekti koje realizirate?

    – Zlatni smo sponzor velike ekološke akcije koja se sprovodi na teritoriji čitave BiH „Let’s do it – očistimo zemlju za jedan dan.“ U okviru tog projekta prva akcija bila je „Milion sadnica za jedan dan“ za koju je Eko život obezbijedio nabavku stotinu sadnica koje su posađene na područjima oštećenim klizištima, koja su posljedica poplava koje su nas zadesile. Također smo ponosni na naš prvi veliki projekat vrijedan oko 50.000 KM. Riječ je o uspostavljanju zelenih otoka u šest općina u Tuzlanskom kantonu. To podrazumijeva postavljanje kontejnera sa različitim oznakama kako bi stanovništvo moglo selektivno odvajati i bacati otpad. Papir u jedan, plastiku u drugi kontejner itd.

    Od naknada privrednih subjekata koji su uključeni u sistem preko Eko života do sada smo nabavili određenu potrebnu opremu za taj projektat, kako bismo ga u što kraćem roku implementirali. U toku su razgovori sa lokalnim zajednicama o određivanju lokacija koje će biti najpogodnije za postaviti zelene otoke. Nakon toga slijedi postupak izdavanja urbanističkih dozvola i postavljanje zelenih otoka na dogovorenim lokacijama. Također, smo u pregovorima sa lokalnim vlastima u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, gdje ćemo pokrenti selektivno razdvajanje otpada. Tu su i brojni drugi planovi za realizaciju projekata tokom narednih šest mjeseci – istakla je direktorica Tomić.

    (Poslovne novine)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,