Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kuvajt i UAE nezadovoljni kako se troši novac koji su donirali BiH

Preuzmite sliku

Tokom rata i od završetka rata u BiH su se slile milijarde KM donacija, a nije neobično da pojedine institucije u BiH i 23 godine nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma dobiju iznos i do pola miliona KM donatorskih sredstava na godišnjoj razini.

Takav je iznos u prošloj godini primjerice dobilo Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) BiH.

No, pojedini donatori, pogotovo oni iz Kuvajta i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) nezadovoljni su načinom utroška ovih sredstava.

Naime,ovom ministarstvu u toku 2017. godine doznačena su novčana sredstva donacija iz inostranstva u ukupnom iznosu 422.757 KM.

Novčane donacije su uplaćene od Vlade Kuvajta (86.648 KM) i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata (212.429 KM). Agencija TIKA za Ambasadu BiH u Ankari donirala je 119.697 KM a Udruženje građana BiH iz Melburna za Ambasadu BiH u Australiji 3.982 KM.

Iz prethodne godine prenesena su sredstva donacije u vrijednosti od 71.162 KM, tako da su ukupna raspoloživa sredstva novčanih donacija iznosila 493.924 KM. Realizacija na dan 31.12.2017. godine je iskazana u iznosu od 357.047 KM, što je 72 posto raspoloživih sredstava.

„Na osnovu prikupljenih informacija došli smo do zaključka da kod dva donatora (Vlada Kuvajta i Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata) postoji određeno nezadovoljstvo u vezi sa dosadašnjim načinom raspolaganja sredstvima namijenjenim ambasadama BiH u Kuvajtu i UAE. To je uzrokovalo i zastoj u prilivu planiranih sredstava od navedenih donatora u 2017. godini. Naime, donatori su zainteresovani da se doniranim sredstvima pojača životni standard osoblja Ambasada BiH u navedenim zemljama“, stoji u izvještaju Ureda za reviziju institucija BiH koji prenosi portal Fokus.ba te se dodaje:

„Nezadovoljstvo je iskazano u diplomatskim notama donatora što može imati za posljedicu izostanak sredstava koja već duže vrijeme predstavljaju izvjestan priliv u budžet ministarstva. Preporučujemo ministarstvu da analizira stvarne razloge i uzroke zastoja doznaka konkretnih donacija.“ (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,