Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kupovina kućanskih aparata nikada nije bila lakša uz Top izbor ponudu

Preuzmite sliku

Kupovina velikih kućanskih aparata kao što su električne peći, ugradbene rerne, ploče za kuhanje ili kuhinjske nape važna je odluka koju ne donosimo baš često. Stoga, kada se odlučimo na zamjenu jednog od ovih kuhinjskih uređaja onda nam je svima veoma važno da pronađemo najbolje i one koji odgovaraju svim specifikacijama koje su nam potrebne.

Električna peć izuzetno je važna za svako domaćinstvo jer je to uređaj na kojem pripremamo obroke, omiljena jela i poslastice koje volimo i zbog toga nam je bitno da ona bude funkcionalna i jednostavna za korištenje. Zbog toga je izuzetno važno da odaberemo model peći koji odgovara potrebama i navikama cijele porodice. Ono gdje dolazi do nekih nedoumica pri donošenju odluke o kupovini je da li želimo klasičnu električnu peć – sa ringlama ili ravnom pločom, moderni šporet sa ravnom keramičkom pločom, plinski ili kombinovani šporet. Stručnjaci iz online trgovine Top izbor pojasnili su šta sve trebamo znati i na šta obratiti pažnju prilikom donošenja odluke o kupovini navedenih proizvoda, koji su najbolji i koje su njihove i prednosti i mane.

Električna peć

Klasične električne peći imaju po četiri ringle i to dvije manje i dvije veće. Osnovna prednost ovih peći su niži troškovi popravke i zamjene u slučaju da dođe do kvara. Sa druge strane, ringle su nezahvalne za čišćenje i održavanje i to se najčešće navodi kao glavni nedostatak ovakvih peći. Međutim, ukoliko dođe do kvara, ringle se mogu lako skinuti i zamijeniti novim.

Među najpopularnijim robnim markama električnih peći na tržištu sigurno su Gorenje peći zbog svog modernog dizajna, praktičnih karakteristika i povoljne cijene. Modeli ovog brenda izdvajaju se i po svojoj energetskoj efikasnosti i specifičnim funkcijama.

Peći sa ravnom pločom

Peći sa ravnom pločom imaju glatku površinu na kojoj su označene konture ringli. Postoje i modeli kod kojih su ove konture crtane jedna unutar druge, uz mogućnost uključivanja manjeg ili većeg prečnika grijača, kao i ovalni produžetak ringle predviđen za pripremu hrane u posudama ovalnog oblika. Pojedini modeli peći imaju zonu grijanja koja obično postiže nižu temperaturu i služi da hrana ostane topla do serviranja. Ova topla zona može se nalaziti i u sredini ploče.

Nedostatak ovakvih modela peći je što zadržavaju mnogo preostale toplote, pa će nakon smanjenja temperature unutrašnje ringle trebati nekoliko minuta da se ohlade. Upravo zbog toga i postoje indikatori toplote koji pokazuju koja je ringla uključena, ali i upozoravaju da je ringla vruća sve dok temperatura ringle ne padne ispod 60 stepeni.

Trebate znati i da postoje dva tipa peći sa ravnom pločom – staklokeramički i indukcijski. Na staklokeramičke ploče možete staviti sve vrste šerpi, dok na indukcijske ide uglavnom posuđe nove generacije. Veoma je važno da posuda ima ravno dno kao i isti prečnik kao i grijna površina jer se tako najbolje prenosi energija na samu posudu i dobija se na uštedi energije. Najznačajnija prednost ovih peći je u uštedi električne energije.

Plinske peći

Ukoliko želite ekonomično rješenje za svoju kuhinju i pri tome volite da pripremate jela na temperaturi koju sami kontrolišete, onda biste trebali izabrati peć na plin. Većina plinskih peći ima četiri do pet plamenika različitih veličina, obično s najmanje jednim plamenikom velike snage i jednim plamenikom za kuhanje.

Vrijeme reakcije je veoma brzo, kada okrenete dugme sa visoke na srednju temperaturu na plinskoj ploči za kuhanje, lonac i hrana u njemu doživljavaju promjenu gotovo odmah.

  • Kombinovane peći

    Kombinovane peći najčešće imaju dvije električne i dvije plinske ringle. Plinske ringle su pogodne jer imaju više mogućnosti pri odabiru prave temperature kuhanja, a zahvalne su i zbog izuzetno brzog zagrijavanja. Preporučuje se da pri kupovini birate modele sa električnim paljenjem, jer kod njih ne postoji mogućnost curenja plina i dosta su lakši za rukovanje. Kod modela koji nemaju ovu opciju uglavnom postoji mali prekidač koji se pritisne i tako pusti plin.

    Pametan izbor prilikom kupovine su modeli sa električnim paljenjem, jer se njima lakše upravlja i ne postoji mogućnost curenja plina. Međutim, i kombinovane peći koje nemaju električno paljenje su sigurne za upotrebu, jer su opremljene posebnim prekidačem za plin.

  • Mnogi izbjegavaju kupovinu peći koje kombinuju plin i struju zbog toga što vjeruju da se teško održavaju. Međutim, ove sumnje su neosnovane. Ringle na kombinovanim modelima čiste se isto kao i na klasičnoj električnoj peći, dok se plameni gorionici lako mogu odvojiti od peći i očistiti.

    Ugradbene rerne i ploče

    Ugradbene rerne su uglavnom tehnološki napredniji modeli sa nizom funkcija poput automatskih programa, višenamenskog kuhanja i slično. Mogu se postaviti u ravni sa radnom pločom i ostalim kuhinjskim elementima ili u visini očiju i udružiti sa odgovarajućim aparatima.

  • Ravna ploča za kuhanje u kombinaciji sa odvojenom zidnom rernom lijepa je alternativa standardnoj peći za velike kuhinje i domaćinstva sa većim budžetom. Rerna je lakša za upotrebu zbog svog položaja visoko na zidu. Na ovaj način se oslobađa prostor u ormariću direktno ispod ploče za kuhanje, omogućavajući blisko odlaganje teških lonaca i šerpi. Međutim, ove prednosti imaju cijenu, odnosno koštaju mnogo više od jedne peći.

    Kuhinjske nape

    Ukoliko ne želite da se miris hrane koju kuhate širi po cijelom stanu ili kući onda sigurno znate da vam je potrebna i napa u vašoj kuhinji. Nekoliko stvari trebate znati prije nego se odlučite za kupovinu, a to su prije svega veličina kuhinje, budžet kojim raspolažete, koji brend želite. Jedno je sigurno, ovaj uređaj olakšat će vam kuhanje jer nećete morati svako malo otvarati prozore da izađe miris hrane koju kuhate, a i zrak u kuhinji će vam biti čistiji.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje