Petak, 3. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kredit koji se vraća kući: Jeste li vidjeli ProLesija?

Preuzmite sliku

Ljeto je stiglo svom kraju i većina nas je već u svojim domovima, a planiranje sezone grijanja se već polako približava.

Davno i daleko iza nas su ostala vremena kada nismo dovoljno ili pažljivo promišljali o tome kako ćemo se grijati i kako ćemo kroz cijeli ovaj proces proći jednostavnije, a povoljnije. I čišće, naravno. Ove sezone, stvari su puno jednostavnije.

Jeste li već vidjeli ProLesija?

Šarmantnu i toplu knjigu „Lesi se vraća kući“ Erica Knighta mnogi od nas pamte i danas. Vjeran i pametan pas koji je, unatoč svemu, pronašao svoj put do toplog doma inspiracija je iza kampanje ProCredit Bank za energetski efikasne kredite. ProLesi je umiljat i pametan psić koji može nanjušiti vrata i prozore koji ne dihtuju, fasade i krovove koji hitno trebaju zamjenu, a veselo će mahnuti repom na priliku da na krov vašeg doma postavite super-štedljive solarne panele. Jeste li ga već vidjeli? Ove sezone, ProLesi je definitivno vaš najbolji prijatelj koji će vam pomoći da svoj dom učinite toplim i ugodnim, onakvim u kakav se zauvijek želite vraćati.

Energetska efikasnost – brže, jednostavnije i povoljnije

Ulaganje u modernizaciju stolarije ima ključnu ulogu kada razmatramo energetsku održivost našeg doma. Poboljšanje energetske efikasnosti u kućama ima direktan uticaj na smanjenje potrošnje energije, što rezultira nižim računima za grijanje, hlađenje i električnu energiju, te istovremeno pruža veći kvalitet života.

Prednosti korištenja energetski efikasnih prozora i vrata su brojni. Na primjer, ova vrsta stolarije ravnotežno reguliše temperaturu prostora, čineći ga do 10 stepeni toplijim zimi i prijatnijim hladnijim ljetima. Za one koji žive u bučnim gradovima, ovi prozori i vrata pružaju izvanrednu zvučnu izolaciju. Energetski efikasni prozori i vrata također su ekološki korisni jer omogućavaju efikasnu ventilaciju unutar kuće. Nadalje, imaju pozitivan uticaj na zdravlje domaćinstva smanjenjem vlage i sprečavanjem pojave plijesni.

Ako razmišljate o nabavci nove stolarije koja će vam donijeti uštedu, ProCredit Bank i ProLesi će vam pokazati najbolje rješenje. U okviru ProCredit Bank, dostupna su sredstva namijenjena ovakvim ulaganjima. Kupovina PVC ili aluminijske stolarije uz pomoć kredita predstavlja sjajnu priliku za poboljšanje vašeg doma bez opterećenja kućnog budžeta.

Oni koji se odluče za ovakvo ulaganje mogu ostvariti povrat sredstava koji pokriva do 20% investicije, što je podsticaj finansiran od strane Evropske Unije putem Kreditne linije za zeleno finansiranje (GEFF). Ova inicijativa je dio programa Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koji osigurava finansijsku podršku za unapređenje energetske efikasnosti u domaćinstvima, uključujući stanove, porodične kuće i stambene zgrade.

Uz zamjenu starih prozora i vrata, sredstva iz ove linije se također se mogu koristiti za finansiranje drugih adaptacija stambenih objekata, kao što su zamjena sistema za grijanje, izolacija spoljnih zidova i krova, podna izolacija, ugradnja novih radijatora opremljenih termostatskim ventilima, zamjena pumpi centralnog grijanja, i instalacija solarnih termalnih sistema za pripremu tople sanitarne vode. Ukoliko to prilike dozvoljavaju, ovaj će kredit pokriti i troškove ugradnje solarnih panela za domaćinstva.

Kako aplicirati?

Pretvaranje vašeg doma u energetski efikasan životni prostor je mudra investicija koja dugoročno donosi uštede i pozitivno utječe na vaš budžet. Procedura apliciranja za kreditnu liniju kod ProCredit Bank je brza i jednostavna. Prvi korak podrazumijeva odabir željenog proizvoda kroz Tehnološki selektor, čime započinjete put prema energetskoj efikasnosti doma.

Nakon toga, podnošenje zahtjeva za kredit putem online aplikacije ProCredit Banke je sljedeći korak. Stručni savjetnici banke će vas kontaktirati i pratiti kroz sve korake, uključujući i objašnjenje procesa povrata sredstava, kako bi vam pomogli da ostvarite investiciju koja ne samo štedi vaš novac, već i doprinosi očuvanju životne sredine. Odobrenje kredita iz ovog fonda, kao i njegova realizacija, obično traju kratko vrijeme, a ProCredit Bank nudi povoljne uslove za kredite vezane za energetsku efikasnost. Sve informacije potražite na GEFF-Kredit za energetsku efikasnost.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,