Utorak, 30. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kinezi žele što prije da krenu s radovima na auto-putu Brčko-Bijeljina

Preuzmite sliku

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas u Pekingu sa predstavnicima Kineske državne željeznice koji su istakli želju za što skorijim početkom radova na projektu izgradnje dionice auto-puta dužine 17 kilometara od Bijeljine do Brčkog i njegovoj brzoj realizaciji.

Višković je pozvao Kineske državne željeznice da pomognu razvoj Republike Srpske, a dogovoreno je da će kineski partneri poslati svoj ekspertski tim koji će napraviti analizu i predložiti određene projekte koji bi doprinijeli bržem ekonomskom razvoju Republike Srpske.

“S obzirom da je riječ o kompaniji koja može raditi sve projekte, želimo da Kineske državne željeznice rade i posluju u Republici Srpskoj i želimo da kreiramo projekte kojima ćemo pomoći razvoj u Republici Srpskoj na obostrano zadovoljstvo”, istakao je Višković, koji je razgovarao sa predsjednikom ove korporacije o mogućnostima ulaganja u Republiku Srpsku.

U Republici Srpskoj Kineske državne željeznice (China Railway Enginerring Group Limited – CREC) angažovane su na projektu izgradnje dionice auto-puta dužine 17 kilometara od Bijeljine do Brčkog.

Kineski partneri su istakli želju za što skorijim početkom radova na ovom projektu, i njegovoj brzoj realizaciji, te da će svojim znanjem, stručnošću i ulaganjima doprinijeti razvoju Republike Srpske, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

Višković je tokom posjete Kineskom državnim željeznicama istakao zadovoljstvo onim što je vidio u toj korporaciji, te izrazio želju za nastavkom saradnje na budućim projektima u Republici Srpskoj.

U Kineskim državnim željeznicama su naveli da je njihov prihod prošle godine bio 170 milijardi dolara, te da se nalaze na 32. mjestu među top 500 kompanija na svijetu već 10 godina u kontinuitetu, a među građevinskim kompanijama nalaze se na drugom mjestu.

“Kineske željeznice imaju osam oblasti u kojima ulažu i realizuju projekte, i to iz oblasti: građevine, saobraćajne infrastrukture, izgradnja mostova i tunela, odsjek za investicije, pružanje podrške industriji i dizajniranje”, napominje se u saopštenju.

Djelatnost ove kompanije odnosi se i na proizvodnju mašina za povezivanje mostova, ulaganje u sektor vodoprivrede i zaštite životne sredine, kao i razvoj internacionalnih trgovinskih odnosa. U svom vlasništvu posjeduju i pet rudnika.

“Takođe, ova kompanija ima mogućnost da radi na projektima kao izvođač radova, investitor i da upravlja projektima nakon izgradnje”, dodaje se u saopštenju.

Kompanija posluje u 104 zemlje svijeta, sprovodeći investicije i projekte po kineskim standardima, ali i po međunarodnim standardima prilagođavajući se zahtjevanim normama.

“Putem njihovih ulaganja u određene projekte zemljama partnerima daju značajnu podršku u njihovom razvoju”, ističe se u saopštenju. (Foto: InfoBijeljina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje