Četvrtak, 2. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kinezi u petak predstavljaju plan za Aluminij

Preuzmite sliku

Kinezi bi u petak trebalo da predstave plan za Aluminij, objavio je mostarski Dnevni list navodeći kako za sada niko ne zna tačno kakve planove s ugašenom tvornicom ima taj konzorcij, koji je javnosti predstavljen kao ozbiljan i veliki globalni igrač na tržištu.

Dnevni list piše kako već nekoliko dana u Mostaru boravi kineski dio kinesko-izraelskog konzorcija koji radi dubinsku analizu stanja u Aluminiju kako bi se donijela odluka o eventualnom investiranju u posrnulu kompaniju.

Iako bi prema neslužbenim informacijama Kinezi već u petak Upravi Aluminija mogli predstaviti svoj biznis plan u kojem bi se trebalo precizirati njihovo viđenje budućeg Aluminija, to ne znači konačan pristanak na ulazak u oživljavanje tvornice. I nakon toga, ostaće otvorena pitanja što s nagomilanim dugovima i kako doći do dogovora o novoj cijeni struje.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić rekao je prošle sedmice kako je dostavljeni plan Vladi za ponovno pokretanje proizvodnje u Aluminiju neprofesionalan i štur.

Rekao je kako Uprava Aluminija ima rok od 30 dana da dostavi novi prijedlog.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,