Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kineski investitori žele graditi farmu i halal klaonicu u blizini Međunarodnog aerodroma u Tuzli

Preuzmite sliku

Predstavnici Međunarodnog aerodrom u Tuzli i Vlade Tuzlanskog kantona danas su se sastali s čelnicima China State Construction Engineering Corporation – CSEC. Tom prilikom je iskazana zaintersiranost kineskih investitora za ulaganje u Aerodrom u Tuzli.

Kako je rečeno tokom sastanka, kineksi investitori zainteresirani su za izgradnju farme i halaln klaonice u neposrednoj blizini Aerodroma u Tuzli koja bi imala za cilj unaprjeđenje cargo operacija.

„Zainteresirani smo za izgradnje i investicije na bh. tržištu, a specifičan nam je projekat aerodroma za cargo centar, veći broj aviolinija. Cilj nam je da poveženo Tuzlu sa drugim destinacijama u svijetu“, izjavio je marketing menadžer CSCE-a Zuo Bin.

Direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Rifet Karasalihović rekao je da su predstavnici kineskog konzorcija pokazali zainteresiranost za izgradnju farme i halal klaonice u okolini.

  • „Meso bismo izvozili u bilo koji dio Evrope i Bliskog Istoka, a svježe zaklano meso bi se nakon klanja i pripreme moglo konzumriati u roku od pet do šest sati u bilo kojem području Bliskog Istoka“, izjavio je Karasalihović.

    Iznoseći postignute rezultate Aerodroma u Tuzli rečeno je da su u prvih šest mjeseci ove godine prevezene 372.000 putnika, a Karasalihović se nada da će godišnji plan biti premašen za 15 do 20 posto.

    „S našom strateškom kompanijom Wizz Air smo u pregovorima za povećanje broja operacija i uvođenje još jednog baznog aviona“, nastavio je Karasalihović.

    ada je riječ o radovima na izgradnji putničkog terminala, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla je kazao da bi oni trebali biti završeni do kraja mjeseca septembra ove godine, nakon čega bi se u toku jedne godine moglo opslužiti 700.000 putnika. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje