Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Izraelski div stiže u BiH: Investicija od 240 miliona KM

Preuzmite sliku

Vodeća izraelska kompanija u oblasti šoping centara Shopping Centers Ltd. sprema veliku investiciju u BiH ali u izgradnju vjetroparka i solarne elektrane, izvještava BiznisInfo.ba.

Naime, kako je objavio Capital, Vlada Republike Srpske dala je kocesiju za izgradnju vjetroparka i solarne elektrane “Planik” u Bileći firmi “B&B sunce i vjetar” iz ove opštine, a koja je inicirala ovaj postupak.

Projekat je vrijedan 240 miliona maraka, a koncesija je dodijeljena na 27 godina. Snaga solarnih panela je 80 megavata i godišnje bi sa njih trebalo da se proizvede 106 gigavat sati struje.

  • Vjetropark će imati instalisanu snagu od 39,6 megavata, a procjenjuje se da će godišnja proizvodnja biti 93,2 gigavat časova.

    Inače, veoma je zanimljiva vlasnička struktura vlasnika ove kompanije, piše BiznisInfo.ba na osnovu podataka registra poslovnih subjekata RS (APIF).

    Najveći vlasnik sa 50 posto udjela je firma BIG Shopping Centers Ltd. Riječ je o velikoj izrelskoj kompaniji koja ima niz šoping centara, između ostalog i u našem regionu.

    Iako su poznati po šoping centrima, bave se i drugim djelatnostima, poput energije iz čistih izvora.

    Drugi veliki suvlasnik je BIG Energia Holdings iz Mađarske sa 45 posto. Ovo je kćerka kompanija firme BIG Shopping Centers Ltd. To znači da izraelci posjeduju 95 posto bilećke firme.

    Ostali suvlasnici su Nedeljko Babić i Ljubiša Bošković.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje