Četvrtak, 9. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Islamsko bankarstvo u Norveškoj na osnovu iskustava iz BiH

U Norveškoj se radi na pokretanju banke koja bi djelovala na principu islamskog bankarstva, a po uzoru na iskustva iz Bosne i Hercegovine.

Prije nešto više od godinu dana u prostorijama ambasade BiH u Oslu profesor Torkel Brekke je sa svojim gostom profesorom Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Velidom Efendićem predstavio inicijativu otvaranja banke na islamskim osnovama u Norveškoj, zamolivši ambasadora BiH u ovoj zemlji, Nedima Makarevića za pomoć oko ovog ambicioznog projekta, prije svega zbog iskustva koje BiH ima na ovom planu.

Profesor Brekke predaje na Univerzitetu Oslo u oblasti socijalnih studija te je aktivan u norveškom institutu PRIO i think tanku CEVITA. Od 2014. radi na pokretanju banke na islamskim načelima u Norveškoj te je s tim u vezi napravio više istraživanja koja neupitno ukazuju na potrebu upravo ovakvog vida bankovnog poslovanja i to ne samo u Norveškoj, već i u cijeloj Skandinaviji.

Ambasador Makarević ističe da je ovo ekonomska oblast gdje BiH ima šta ponuditi.

“BiH već godinama pored konvencijalnog bankarstva imamo i produkte iz domene islamskog bankarstva. Tu BiH definitivni prednjači u Evropi. Postoje banke, postoje stručnjaci, mnogi projekti koji su višestruko uspješno realizirani, a postoji provjerena statistika na koju se možemo osloniti, kao i iskustvo. Već ove sedmice profesor Breke susresti će se sa bh. stručnjacima u Sarajevu. On je jedan od organizatora “Islamic Finance and Economics Conference” koja počinje u Sarajevu 25.oktobra. U Norveškoj također ima potporu i u Senaidu Kobilici, glavnom imamu IZ Norveške koji je veliki pobornik ovoga projekta i aktivno doprinosi njegovoj realizaciji”, kaže Makarević. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,