Srijeda, 8. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hoće li štediše Ljubljanske banke dobiti svoj novac?

Preuzmite sliku

Deviznim štedišama za 25 godina bez kamata Ljubljanska banka duguje više od 185 miliona dolara. Ukoliko isplata novca ne bude realizovana do prvog avgusta, iz Udruženja građana za povrat stare devizne štednje u BiH i dijaspori ističu da će bojkotovati rad filijala Ljubljanske banke.

U Akcijskom planu koji je predala Vijeću Evrope Slovenija je ponovila da će poštovati presudu Evropskog suda za ljudska prava i do 16. jula prihvatiti sve potrebne mjere za isplatu stare devizne štednje Ljubljanske banke. Pri tome stoji da će morati proći i postupak verifikacije, što još više usložnjava problem isplate, jer se treba utvrditi ko na isplatu ima pravo, a ko ne. Od Republike Slovenije Udruženje građana za povrat stare devizne štednje u BiH i dijaspori očekuje da nakon presude suda u Strazburu dostavi kompletan prijedlog kako su i kada predvidjeli isplatu.

„Slovenija mora ispuniti obavezu i presudu Velikog vijeća iz Strazbura a nikakvih manipulacija i verifikacija, i opterećenja za devizne štediše ne treba biti, a koje oni predviđaju o tome ćemo se oglasiti“, kazao je Svetozar Nišić, predsjednik Udruženja za povrat stare devizne štednje u BiH i dijaspori.

Ukoliko Slovenija ne krene najjednostavnijim putem i ne počne isplaćivati novac, kojoj bi prethodile provjere štednih knjižica, iz Udruženja građana za povrat stare devizne štednje dodaju da će bojkotovati rad svih filijala Ljubljanske banke u Bosni i Jercegovini.

„Od 1. avgusta sve devizne štediše će biti pozvane da ispred filijala Ljubljanskih banaka u Bosni i Hercegovini da sa svojim knjižicama idemo zajedno na šaltere, blokirat ćemo im rad da neće moći raditi u Bosni i Hercegovini više “, dodaje Nišić.

U Akcijskom planu koji je dostavila u Strazbur, Ljubljana je navela da se može očekivati oko 300.000 zahtjeva i da će za Sloveniju postupak njihove provjere biti znatan kadrovski i finansijski zalogaj. Sama isplata ne bi počela ove nego tek iduće godine i potrajala bi više godina. Za štediše koje su imale veće uloge, predlaže se isplata u ratama.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,