Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Građani BiH se sve više zadužuju kako bi preživjeli: Za 5 godina kreditni dug porastao za 600 KM

Preuzmite sliku

Posljednji podaci Centralne banke BiH pokazuju da su, zaključno s martom ove godine, sektoru stanovništva bile plasirane ukupno 9,4 milijarde KM, od čega se više od sedam milijardi KM odnosi na nenamjenske kredite, piše Večernji list BiH.

Usporedbe radi, svaki građanin BiH je, u odnosu na 2013. godinu, lani bio zaduženiji za čak 600 KM. Prema podacima Centralne banke BiH, prije pola desetljeća kreditna zaduženost po stanovniku iznosila je 2010, a u martu ove godine 2675 KM.

Zadužuju se da prežive

Sve češće se događa da se građani zadužuju da bi vratili stare kredite jer nisu u stanju plaćati rate. Čak 73,1% bh. građana redovito posuđuje novac, tačnije za većinu dodatni udar na kućni budžet predstavlja svaki iznenadni trošak veći od 50 KM. Zbog toga su se prisiljeni zaduživati, pa kad prime plaće ili mirovine, vraćaju dug ili plaćaju rate, i tako ukrug. Oni kojima treba manje novca, mogu se snaći kod rođaka ili prijatelja, dok oni kojima trebaju veće svote moraju dizati kredite.

Prema podacima Centralne banke BiH, stanovništvo BiH uzelo je manje od 10% kratkoročnih kredita.

– Zaduženost sektora stanovništva kod ostalih nebankarskih finansijskih institucija bilježi rast u prethodnih pet godina, uz blaže oscilacije, što je rezultiralo porastom od 23,9%. Kad je riječ o omjeru kredita privredi i kredita stanovništvu, kod banaka u BiH omjer udjela zabilježen tokom prethodnih pet godina sličan je onome zabilježenom 2019. i gotovo je jednak za razliku od omjera kod ostalih nebankarskih financijskih institucija gdje stanovništvo ima osjetno veći udio – navodi se iz Službe informisanja Centralne banke BiH.

Krediti za kupnju automobila u martu ove godine iznosili su 8,8 miliona KM, što je približno iznosu od prije tri godine. Krediti za popravak postojećih stambenih jedinica u martu su iznosili 46,7 miliona KM, za razliku od 2015. kada su bili veći od 65 miliona KM.

S druge strane, krediti za izgradnju ili kupnju novih stambenih jedinica bili su nešto veći od milijardu KM, što je rast od 11% u odnosu na decembra 2017. godine. Za kupnju postojećih stambenih jedinica krediti su iznosili 683,1 milion KM ili 13,3% više nego krajem 2017. Samo 2% kredita odobrenih stanovništvu odnosi se na poduzetništvo. (Večernji list BiH)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,