Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Gorivo u BiH poskupjelo zbog havarije u Luci Ploče

Preuzmite sliku

Havarija u Luci Ploče jedan je od osnovnih uzroka što je u posljednjih nekoliko dana došlo do blagog poskupljenja goriva na benzinskim pumpama u našoj državi.

Podsjećamo, tanker “STI Poplar”, koji je u sebi imao skoro 27.000 kubika nafte, udario je 10. augusta u pristanište, survavši u more dio doka i aparaturu za iskrcavanje nafte i plina. Ono što je ostalo od doka, cijevi i uređaji za iskrcaj nafte, također su oštećeni i trenutno nisu za upotrebu. Šteta se, tvrde stručnjaci, mjeri u milionima eura.

Kako se značajan dio snabdijevanja naftom FBiH odvija upravo preko Luke Ploče, distributeri nafte bili su primorani koristiti alternativne izvore, čime su povećani troškovi transporta, što je djelimično i prouzrokovalo prosječno povećanje maloprodajne cijene za skoro pet feninga po litru. To je za Dnevni avaz potvrdio i ministar trgovine Federacije BiH Zlatan Vujanović.

Prema njegovim riječima, drugi značajan uzrok posljednjeg poskupljenja goriva u BiH je i povećanje cijene na svjetskom tržištu, jer je to jedan od osnovnih parametara prilikom formiranja maloprodajne cijene.

“Najbitnije je da u FBiH postoji raspon maloprodajnih cijena i da cijena nije ista na svim pumpama. Dakle, tržišna utakmica funkcionira i distributeri se natječu u cijeni. To je pokazatelj zdrave tržišne konkurencije, a na ljudima je da odluče žele li plaćati skuplje ili jeftinije gorivo”, pojasnio je Vujanović.

Dodao je da građani u ovakvim situacijama služe kao korektivni mehanizam tako što kupuju tamo gdje je jeftinije, čime primoravaju druge da korigiraju cijene.

“Ministarstvo trgovine FBiH, uz pomoć Federalne uprave za inspekcijske poslove, pojačalo je intenzitet kontrola na benzinskim pumpama, sa posebnim naglaskom na provjeru ispravnog navođenja iznosa maloprodajnih cijena i maloprodajnih marži koje distributeri redovno prijavljuju Ministarstvu”, naglasio je Vujanović.

Kako saznaje Dnevni avaz, do okončanja sanacije Luke Ploče, distributeri nafte u FBiH gorivo nabavljaju iz skladišta u Kopru, Solinu, Rijeci, Sisku, Pančevu…

Delegacija Vlade FBiH obišla je prošle sedmice Luku Ploče i, nakon razgovora s nadležnima, zaključeno je da će Vlada FBiH vidjeti šta se može uraditi da se ova vrlo bitna luka što prije stavi u funkciju.

“Sigurno ćemo naći interventna sredstva, koja će pomoći da se osposobi dio kapaciteta”, kazala je Jelka Milićević, ministrica finansija FBiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,