Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Džindić: Cijena gasa u FBiH od 1. aprila vjerovatno viša za 10-15 posto

Preuzmite sliku

Cijena gasa za stanovnike Federacije Bosne i Hercegovine od 1. aprila će vjerovatno, prema nekim projekcijama, biti viša za 10 do 15 posto, rekao je za BHT1 uživo ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić.

Komentirajući mogućnosti  najave poskupljenja gasa od 1. aprila u Federaciji BiH, koju ne isključuju iz Energoinvesta, Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije  Federacije BiH kaže  da Energoinvest  ima ugovor sa Gaspromom, koji traje do sredine 10. mjeseca 2022. godine.

“U tom ugovoru se kvartalno poravnavaju cijnene u odnosu na tržišno povećanje ili smanjenje. Obzirom da smo u zadnje vrijeme na tržištu imali povećanje cijena svih energenata, vrlo je moguće da će doći do nekog blagog povećanja u aprilu. Koliko, to niko sada ne zna”, kaže Džindić.

O špekulacijama kako bi došlo do povećanja cijena od 10-15 posto, Džindić kaže:

“Ono što  smo mi imali cijene u osnovnom ugovoru, to su cijene koje su važile  za 2021. godinu. Ono što važi za 2022. godinu, za prvi kvartal,  ističe u aprilu mjesecu . Mi ćemo od prvog aprila vjerovatno imati nove cijene. Koliko je to, to zaista  niko danas ne zna. Može se napraviti neka projekcija. Po toj projekciji  koja je rađena, to je  između 10-15 procenata, taj podatak sam i ja dobio“, kaže Džindić.

FBiH traži  traži rješenje za slučaj da dođe do prekida u snabdijevanju gasom:

“Mi smo sada  pripremili i danas je na Predstavničkom domu Parlamenta FBiH  na dnevnom redu informacija u puštanju bloka 4 i 5 Termoelektrane Tuzla i TE Kakanj,  da u slučaju  eventualnog prekida  u snabdijevanju gasom imamo alternativu i dovoljnu količinu električne energije, jer smo u prethodnim periodima vidjeli da se u trenutku kada imamo smanjenu potrošnju plina ili nemogućnost dotoka plina zbog bilo kojeg problema, povećava potrošnja električne energije”, kaže Džindić.

Dodaje i kako će u Parlamentu danas obrazložiti i tražiti da se ova dva bloka puste u funkciju.

Bosna i Hercegovina trenutno nema nikakvih rezervi, niti skladišta gasa, a ministar Džindić objašnjava kako su postojale dvije inicijative koje su  na samom startu izgubile podršku, zato što lokalna zajednica gdje su  planirana skladišta nije podržala taj projekat.

Postoji novi projekat i mi smo zadužili uprave Energoinvesta i BH Gasa da rade u pronalaženju treće varijante, ili treće lokacije  za koju bismo dobilo saglasnost lokalne zajednice i onda bismo išli u ubrzanu gradnju“, kaže Džindić.

Kada je riječ o lokaciji skladišta koje je trebalo biti u Tuzlanskom kantonu,Džindić kaže kako su gradonačelnik i premijer Tuzlanskog kantona odbili inicijativu, jer nisu za varijantu da skladište bude smješteno na lokaciji TK, niti grada Tuzle.

“Što se tiče nove  lokacije, razmatramo nekoliko varijanti: jedna varijanta je Kladanj,a druga varijanta će vjerovatnio biti blizu Sarajeva i još uvijek je ispitujemo”, kaže Nermin Džindić u razgovoru za BHRT.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,