Petak, 23. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Delegati Doma naroda se ne žele odreći jubilarnih nagrada, primanja im sežu i do 7000 KM mjesečno

Preuzmite sliku

Izabrani i imenovani zvaničnici u državnim institucijama će, zahvaljujući HDZ-u i SNSD-u i dalje ostvarivati pravo na juibilarne nagrade, kojih nisu željeli da se odreknu, uprkos visokim platama i drugim primanjima koje ostvaruju.

Na današnjoj sjednici Doma naroda državnog Parlamenta odbijeno je negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o prijedlogu izmjena Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH. Protiv negativnog mišljenja ove komisije glasali su svi prisutni predstavnici Kluba Bošnjaka Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić, Amir Fazlić i Denis Bećirović. Suzdržani su bili Zlatko Miletić iz Kluba Hrvata i Mladen Bosić iz Kluba Srba.

Negativno mišljenje Komisije, kojim se, zapravo predlaže da se izmjene zakona odbiju, te tako zadrže jubilarne nagrade, podržali su Dragan Čović, Bariša Čolak, Lidija Bradara i Marina Pendeš iz Kluba Hrvata, te Nikola Špirić, Sredoje Nović, Dušanka Majkić i Lazar Prodanović iz Kluba Srba.

 • Ove izmjene zakona, koje je predložio zastupnik SDP-a Saša Magazinović, usvojene su ranije u Zastupničkom domu. Ključni trenutak u postupku usvajanja ovih izmjena dogodio se na sjednici Ustavnopravne komisije Doma naroda. Tada su delegati iz reda Hrvata i Srba Bariša Čolak, Lidija Bradara, Sredoje Nović i Lazar Prodanović glasali za prijedlog da se ove izmjene ne usvoje. Jedini koji je bio za njihovo usvajanje je Asim Sarajlić.

  Nakon što je danas odbijeno negativno mišljenje Ustavno pravne komisije, izmjene zakona će se morati ponovo razmatrati na ovoj komisiji. Ako opet ova komisija da negativno mišljenje, što je gotovo izvjesno, to će značiti da su izmjene kojima se ukidaju jubilarne nagrade definitivno odbijene, a glasanje u Domu naroda će biti samo formalnost.

  Postoji jedna izuzetno mala mogućnost da ove izmjene budu usvojene, a to je da se članovi Ustavnopravne komisije u međuvremenu predomisle i daju pozitivno mišljenje, koje bi kasnije bilo potvrđeno na Domu naroda. Međutim, u to je teško povjerovati, tim prije što se tako nešto nikada nije dogodilo u državnom Parlamentu.

  Vrijedi spomenuti da izabrani i imenovani zvaničnici, osim plate, ostvaruju pravo i na naknade za topli obrok, za odvojeni život, za smještaj, za troškove odlaska kući, pojedini imaju pravo i na troškove reprezentacije i korištenja mobitela, zastupničkog ili delegatskog paušala. Na taj način, recimo, članovi Parlamernta BiH ostvare mjesečna primanja i do 7.000 maraka. (Oslobođenje)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,