Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Definisati način plaćanja obuke i prekvalifikacije osoba koja se nalaze na birou u TK

Preuzmite sliku

Ministar razvoja i poduzetništva Osman Puškar održao je nedavno sastanak sa predstavnicima Instituta za zavarivanje d.o.o. Tuzla i Obrtničke komore Tuzlanskog kantona. Tokom sastanka razgovarano je o kapacitetima sa kojima raspolaže Institut za zavarivanje i vrstma usluga koje pruža Institut.

Budući da su potrebe domaće privrede sve veće za certificiranim zavarivačima koji veoma lako pronalaze zaposlenje ukazuje se mogućnost za prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju nezaposlenih u relativno kratkom roku i sa skromnim sredstvima.

Ovom prilikom je dogovoreno da Institut za zavarivanje zajedno sa Obrtničkom komorom Tuzlanskog kantona sagleda potrebe za ovom vrstom zanimanja, načinu prekvalifikacije i zadržavanja radne snage kod domaćih privrednika i obrtnika.

Takođe je dogovoreno da nadležne institucije uspostave višegodišnji sporazum o saradnji koji bi definisao broj i način plaćanja obuke i prekvalifikacije lica koja se nalaze na birou.

Sastanku su ovom prilikom pored ministra razvoja i poduzetništva prisustvovali direktor Instituta za zavarivanje d.o.o. Tuzla Seid Zulić i sekretar Obrtničke komore Tuzlanskog kantona Abdulah Hadžiavdić. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje